Deschiderea Anim’est 2013.

Cu bune, cu rele, organizatorii au pus cap la cap, ca in fiecare an, o poveste minunata, tesuta cu o multime de surprize pentru intreg publicul. Dupa o prezentare a ce a fost si ce va fi in festival, am avut parte si de surpriza serii, filmul Ernest et Célestine.

Povestea se bazeaza pe o serie de carti pentru copi intitulata Ernest et Célestine scrisa de autoarea si ilustratoarea  Gabrielle Vincent. Dupa cum au declarat realizatorii filmului, autoarea nu a fost niciodata de acord ca povestile sale sa prinda viata intr-un desen animat si abia dupa moartea sa si dupa multe negocieri filmul a inceput sa fie produs. E o animatie de stil vechi, care imi aduce aminte cumva de gloria animatiei romanesti de dinante de ’89. Filmul Ernest et Célestine a primit Premiul César pentru Cea mai buna animatie din acest an.

Ernest este un urs morocanos care locuieste intr-o casuta dezordonata si care isi castiga painea din cersit. Célestine este o micuta soricica dintr-un orfelinat, care este localizat intr-un orasel al soriceilor aflat in subteranul orasului ursilor. Soricica trebuie sa adune dinti de urs pentru dentistii soricei asa ca se expune in fiecare seara pericolului. Célestine era pasonata de desenat si adesea pierdea timpul desenand ursii despre care toata lumea ii spunea ca sunt marele lor dusman. Printr-o peripetie Ernest si Célestine se intalnesc si incep o prietenie draguta. Trec printr-o multime de intamplari, sunt alergati atat de politia soriceasca cat si de cea a ursilor, se ascund o iarna intreaga in casuta ursului si invata sa fie prieteni. Totul se va termina cu bine pentru ei, dar trebuie sa iti spun ca e un film pe care nu trebuie sa il ratezi.

Mai ai o sansa Sambata,12.10.2013, ora 18:00, la Cinema Studio.

Un alt film deosebit a fost Kirikou si vrajitoarea. Regizat de Michel Ocelot , animatorul invitat special Anim’est 2013, filmul a fost lansat in 1998 si prezinta viata unui satuc african unde se naste Kirikou. Asupra satului a fost aruncat un blestem cumplit de catre vrajitoarea Karaba; izvorul a secat, iar barbatii fie au fost rapiti, fie au disparut inexplicabil. Ei….totul pare fara scapare, insa micul Kirikou va salva pe toata lumea. E de-a dreptul un film super, iar muzica este memorabila. Michel Ocelot a avut mai multe proiectii in festival.

Daca doresti sa vezi un flm cu Kirikou, poti merge Duminica 13.10.2013 ora 18:00, la Cinema Studio la Kirikou, barbatii si femeile.

 

 


Am fost si la Animash unde am vazut un scurtmetraj superb. Ti-l atasez si tie sa te bucuri de el. Se numeste: 5m80

 

 

Am vazut de asemenea un scurtmetraj cu iz de documentar, realmente deosebit: Domnisoara Kiki din Montparnasse

 

Mai sunt si alte animatii. Pana una alta, vineri poti asista la Pixar- Povestea e totul, la Cinema Patria , la ora 18:30 cu intrare libera.

Sambata ai parte de mai multe animatii superbe. La Cinema Patria vei avea parte de la ora 16 30 de Sunt un mic ticalos 2, de la 18 30 de Frakenweenie si in aceeasi perioada la Cinema Studio vor fi proiectate de la 18:00- Ernest si Célestine si de la 20:00 – Sta sa ploua cu chiftele 2, care este, daca nu ma insel, in premiera in Romania.  Am auzit lucruri bune si despre  Congresul, proiectat la Cinema Studio la ora 22:00.

Pentru mai multe recomandari e weekend rasfoieste programul Anim’est 2013. Biletele de intrare nu sunt scumpe, iar animatiile merita din plin.