Mai este foarte putin pana ce Festivalul International de Animatie Anim’est isi va deschide portile in acest an la Bucuresti in perioada  29 septembrie – 8 octombrie. Editia aceasta este cea cu numarul 12 si vine cu o multime de surprize. Cateva dintre ele – in numar de 12, fireste – ti le voi impartasi mai jos.

  1.  Editia acestui an este dedicata benzilor desenate. Nu este de mirare, legatura dintre animatie si benzi desenate este una puternica. Nu de multe ori iti pui problema daca primul a fost personajul din banda desenata sau din desenul animat. Primul exemplu care imi vine in minte este Superman care a avut prima aparitie in 1939 in benzile desenate de la DC Comics si apoi a devenit popular datorita desenelor animate in 1941… stiti voi… alea care incep cu “Up in the sky! Look! It’s a bird! It’s a plane! It’s Superman!”. Este doar un exemplu, insa, pana astazi, majoritatea personajelor din benzile desenate au devenit animatii cel putin o data. Desigur, se poate si invers. Un exemplu ar fi Mickey Mouse care a aparut pe marile ecrane in 1929, iar in benzi desenate la mijlocul anilor ’30, bucurandu-se de propria revista de benzi desenate din 1941… revista pe care o citim cu placere si astazi.
  2. Unul dintre cele mai iconice personaje de banda desenata, Tintin vine la Anim’est 2017.  Tintin et le temple du soleil / Tintin and the Temple of the Sun va aparea intr-o varianta din 1969, reconditionata, urmarind aventurile indragitului personaj de benzi desenate realizate de artistul belgian Georges Rémi incepand din 1929.
  3. Lungmetrajul de animatie care deschide editia acestui an este mult așteptatul Loving Vincent, o coproductie britano-polona, regizat de Dorota Kobiela si Hugh Welchman. Povestea are baza viata si moartea stranie a unuia din cei mai apreciati artisti moderni. Filmul a obtinut, printre altele, Premiul Publicului la Festivalul de la Annecy, anul acesta. Loving Vincent aduce pe ecran universul vizual atat de caracteristic al artistului, lucrari care au devenit icon-uri ale artei moderne si care au schimbat fata artei. Realizarea filmului a presupus un efort considerabil, fiind folosite tehnici mixte si comlexe de animatie. Initial, au avut loc filmari reale, cu actori, apoi fiecare din cele 62.450 de cadre a fost pictat manual in ulei. Ulterior, animatia a fost realizata in rotoscopie, produsul final fiind o imbinare intre filmari live-action si pictura. La film au lucrat 125 de pictori din lumea intreaga, in studiouri situate in Polonia si Grecia.
  4. Invitatul special al editiei din acest an a festivalului, si cel care semneaza vizualul Anim’est 2017, este canadianul Dave Cooper, unul dintre cei mai apreciati artisti creatori de benzi desenate. Printre multe altele, el este unul dintre animatorii sitcomului Futurama, care s-a bucurat de un real succes. Animatorul va face parte din juriul competitiilor de scurtmetraj international si film studentesc si va aduce la Bucuresti o expozitie a lucrarilor sale, expresie a unui univers foarte personal, precum si cea mai recenta carte a sa, Ripple, pentru care va fi organizata si o sesiune speciala de autografe.
  5. Animusic Night are loc joi, pe 5 octombrie, iar printre videoclipurile inscrise in competitie se regasesc lansarile proaspete ale unor trupe si artisti celebri precum Metallica, Katie Melua sau Chelou, ca si ale unor artisti autohtoni precum Smiley sau Deliric, alaturi de Silent Strike si EM.
  6.    Noaptea de muzica si animatie mai pregateste o frumoasa surpriza. Proiectiile video clipurilor inscrise in competitie vor fi urmate de un concert al trupei Coma, In plus, publicul prezent va avea ocazia sa vada, in premiera, videoclipul piesei Montagne Russe, realizat in cadrul Animation Worksheep toamna aceasta. Piesa apare in cel mai recent album al trupei, Orizont, lansat in 2016.
  7. Deja traditionalele nopti albe de animatii horror si bizare vor fi nelipsite la festival. Trippy Animation Night va avea loc vineri, pe 29 septembrie, in prima noapte a festivalului, urmat de Creepy Animation Night sambata, pe 30 septembrie. Cea din urma pregateste un montaj muzical inedit si va avea ca tematica ideea de sfarsitul zilei si al timpului, la miezul noptii, cand se trezesc la viata creaturi bizare si se dezlantuie evenimente neasteptate, inspaimantatoare. Sfarsitul performance-ului va fi marcat de o prestatie artistica a coregrafului, actorului si dansatorului Paul Cosma-Cimpoieru, inspirata de aceeasi tema a luptei cu timpul.
  8. Filmele din sectiunea Minimest vor fi proiectate in cele două weekenduri ale festivalului, de vineri pana duminica, intre 29 septembrie – 1 octombrie si 6 – 8 octombrie, la Cinema Elvire Popesco si Cinemateca Eforie. O multime de scurtmetraje special selectionate pentru publicul junior vor putea fi urmarite in cele 6 dimineti, insa, pe tot parcursul festivalului, cei mici se vor putea bucura si de lungmetraje savuroase precum: Familia Moomins Pe Riviera, Niko şi drumul spre stele, Niko 2: Frate mic, mare belea, Viaţa mea de dovlecel, Vulpea cea mare şi rea şi alte povestiri, Despicable Me 3, Tintin şi Templul Soarelui, Avril și lumea extraordinară și Titeuf, filmul.
  9. Din acest an, scurtmetrajul castigator al Trofeului Anim’est se va numara
    printre candidatii eligibili ai listei de nominalizari din categoria Cel mai bun
    scurtmetraj de animatie, a Premiilor Academiei Americane de Film®, a.k.a Oscar. Festivalul Anim’est este singurul festival de film din Romania care se bucura de acest statut. Desigur, alaturi de festivaluri internationale de film de renume, precum Festivalul International de Film de Animatie de la Annecy, Festivalul International de Film de la Cannes, Festivalul de Film Sundance, Festivalul International de Film de la Berlin, Festivalul International de Film de Animatie de la Stuttgart.
  10. Si in acest an Anim’est  este  pregatit si dornic sa ii învete pe pici cum sta treaba cu lumea animatiei. Asadar, ii așteapta si anul acesta cu multe surprize la workshop-urile din cadrul Minimest 2017. Asadar, omuletii de 10-14 ani sunt așteptati la un atelier de benzi desenate unde isi vor putea schita propria banda desenata, iar prichindeii de 8-12 ani vor putea participa la atelierul de animatie stop motion unde isi vor putea face de cap cu hartie colorata si plastilina. Deadline-ul pentru inscrieri este 26 septembrie, iar tot ce trebuie sa faceti este sa trimiteti un e-mail la adresa ana@animest.ro in care sa specificati si varsta copilului, dar si atelierul la care doreste sa participe. Mai multe detalii gasesti aici.
  11. Stiti minionul ala de urla “Illuminatiooooon!”? Ei bine… studioul minionilor, Illumination Mac Guff, vine la Anim’est in acest an impreuna cu Despicable me 3. Tara invitata este Finlanda care ofera spre vizionare o selectie deosebita de animat finlandeze.

  12. Anim’est se va desfasura in perioada 29 septembrie – 8 octombrie 2017 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Expirat Halele Carol si Apollo111. Programul festivalului a fost afisat pe site-ul festivalului (unde poti afla o multime de lucruri faine despre fiecare animatie a festivalului) iar biletele s-au pus in vanzare pe Eventbook.

Tot ce a ramas este sa spun ca ne vedem acolo!