Oița Animest ne întâmpină în acest an cu ediția cu numărul 14 a Festivalului Internațional de Film de Animație (4-13 octombrie, București). De această dată oița noastră năzbâtioasă a prins curaj, a renunțat la apostrof și ne aduce o selecție puternică de titluri noi și abordări curajoase. Puterea pe care actul creației o manifestă în societate se coagulează astfel într-un mesaj simplu: #UnitedSheep, United@Cinema!

Festivalul și-a propus să se apropie și mai mult de spectatori. Vom avea parte de provocări noi, relansând, într-o nouă formulă, apelul la unitate, curaj și libertate de exprimare artistică. Filmele de animație din acest an vor fi mai curajoase și spectaculoase.

Anul acesta, Animest propune o experiență unică, în premieră în România. Este vorba de o serie de proiecții speciale realizate prin metode de Realitate Virtuală, VR Experience, o tehnologie încă nouă pentru publicul autohton.

Altă secțiune nouă este cea cu filme sf și fantasy. Personaje bizare, realitățile paralele și peisajele post-apocaliptice vor fi prezente în secțiunea tematică Yesterday Will Be Tomorrow. Ca o adevărată mașină a timpului, secțiunea aduce pe marele ecran câteva dintre cele mai populare filme de acest tip.

Secțiunea Minimest va fi mai bogată în proiecții anul acesta, cei mici bucurându-se de încă două locații destinate lor în cadrul festivalului Animest.

Proiecțiile vor avea loc, așa cum ne-am obișnuit în fiecare an, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie, însă în acest an vor fi completate de evenimentele programate în două noi spații-gazdă. Muzeul de Artă Recentă și Opera Comică pentru Copii s-au alăturat circuitului Minimest, oferindu-le copiilor și mai multe ocazii de a explora lumea fantastică a filmului de animație și de a învăța lucruri noi, jucându-se în voie la workshop-urile dedicate lor.

Călătoria fantastică a Maronei de Anca Damian va deschide festivalul Animest în acest an. Animația va putea fi vizionată pentru prima dată în România, la Cinema City, în Afi Cotroceni, de la ora 19:30. Animația va intra apoi în cinematografele din întreaga țară.

Și în acest an nopțile sunt colorate și pline de evenimente inedite grație celor trei secțiuni: Trippy, Creepy și Animusic.

Trippy Animation Night, noaptea filmelor psihedelice și avangardiste, va părăsi în acest an sala de cinema și se va transforma într-o petrecere electrizantă, dedicată spectatorilor care nu se feresc să iasă din zona de confort. Evenimentul este programat sâmbătă, pe 5 octombrie, de la ora 23:00, la Fabrica Gastropub.

Cele mai spectaculoase videoclipuri muzicale animate se vor întrece pentru premiul ediției la Animusic Night, pe 10 octombrie, la Club Control.

Vineri, pe 11 octombrie, de la ora 23:00, Fabrica Gastropub devine locul de întâlnire al celor mai bizare creaturi la Creepy Animation Night. Iubitorii de horror-uri originale sunt invitați să exploreze lumile fantastice imaginate de Aria Cavamonas, artista care conduce cinematografia experimentală de animație la un alt nivel.

Cea de-a paisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest va avea loc în perioada 4 octombrie – 13 octombrie 2019 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Cinema City, AWE – Adaptive Work Environment, Muzeul de Artă Recentă, Institutul Cervantes, KUBE by Musette și Club Control.

Programul complet al ediției cu numărul 14 Animest va fi disponibil în curând.