De ce aș prefera o călătorie cu un avion low-cost în zilele noastre? De fapt, care este acel lucru care ne face să alegem așa numitele zboruri ieftine?

Ok, după cum îi spune și numele, prețul este cel mai accesibil pentru că, spre deosebire de avioanele de linie, cele low-cost se concentrează pe a duce cât mai mulți oameni din punctul A până în punctul B, fără a include servicii suplimentare. Acum nu te gândi că e ca la maxi-taxi cu unii care stau și în picioare, dar într-adevăr, pe aceste avioane sunt mai multe scaune și puțin mai înghesuite. Calitatea avioanelor este chiar mai bună ca și nivel de siguranță, iar o diferentă mai este cea comform căreia low costurile aterizează de multe ori pe aeroporturi secundare.

Dar ce mai contează asta atunci când ai ajuns unde voiai la jumătate de pret? Însă partea cea mai plăcută este că acest lucru îți permite să pleci în mai multe locuri într-un an, dacă găsești și un city break potrivit pentru fiecare ocazie ești aranjat. Și în fond… de ce ai dori să faci o singură excursie într-un loc, când la același preț poți bifa 2 sau 3 locații deosebite în locuri total opuse pe harta lumii. E doar un gând… pe care visez să îl pun în practică. Mi-ar plăcea să am timp să călătoresc mai des.

Dar până atunci mă limitez la un alt plan… mai ancorat la moment și pe care musai nu îl pot rata: plănuirea “lunii de miere”. Pun ghilimele pentru că nu știu să cunosc pe cineva care a stat în vacanță o lună întreagă după nuntă. Vreau să fie ceva deosebit, însă nici nu vreau sa cheltuiesc o avere pe o amintire.

Partea interesantă este că trebuie să o fac fără să știe el. Vreau să îi fac o surpriză și o țin la foc mic de ceva vreme. Adică, da, urmează să avem o lună de miere oficial, dar pe meleaguri mioritice… asta știe el.

Ce nu știe este că am aflat că la data la care ne vom pune pirostriile va fi deja deschis noul Doctor Who Experience în Cardiff, Marea Britanie, expoziție pe care visăm să o vizităm de mulți ani, și care, iată, s-a închis acum vreo 2 ani spre dezamăgirea noastră. E greu să țin un astfel de secret de el, dar plănuiesc totul la detaliu. Vreau să iasă perfect. Trebuie!

Oh, well, trecând peste partea emoționantă în care îți povestesc despre cât de mult iubim acest cel mai longeviv serial SF din lume, îți voi spune că am luat bilete pentru expoziție, am rezervat cazarea, și am găsit avion dus-întors la un preț care să treacă poate neobservat din bugetul familiei. E o surpriză, într-adevăr… dar cum fac să îl scot din casă? Ehee… ce poveste am de spus.

Nu știe că va călători cu avionul, nu știe că azi e plecarea. Știe că mâine plecăm în așa-numita “lună de miere”, bagajele lui crede că sunt făcute pe jumătate. Asta crede el. Dar, ei bine, m-am gândit la toate, să știi. Inclusiv la bagaje. Le-am cumpărat din timp pentru călătoria știută de el. Ce bine că bărbații nu oferă atâta atenție detaliilor. Ar fi avut ocazia să mă prindă de atâtea ori. Noroc că l-am convins să mă lase să mă ocup doar eu de călătoria presupusă. Așa că i-am transmis doar strictul necesar.

După ce am cumpărat biletele de avion, am analizat puțin partea logistică și am ajuns la concluzia că am nevoie de bagaje de mână Wizz Air. Care e treaba? Ei bine fiecare companie de zbor are dimensiunile sale de trollere care pot fi încadrate ca fiind potrivite ca bagaj de mână, adică fără plăți suplimentare. Ce-mi place asta cu fără plăți suplimentare. Nu-mi place să mă complic, așa că e o chestie ideală. Majoritatea companiilor aeriene acceptă în dimensiunile standard 55x40x20. Unele le acceptă doar contra unui cost suplimentar pe acestea, ceea ce este și cazul Wizz Air. Așa că e puțin de studiat și mă bucur că am cercetat puțin problema pentru că altfel m-aș fi trezit că transformam surpriza într-o mică boacănă. Nu că ar fi fost neapărat o problemă, însă am încercat să fac plecarea neobservabilă. Că ne vom întoarce înpoi și cu vreun bagaj la cală este deja o problemă pe care o vom gestiona în viitor.

Am ales să merg pe strictul necesar, și să iau bagaje de mână la dimensiunea optimă pentru Wizz Air, 40x30x20. Am profitat de multitudinea de buzunare ale genților pentru a îndesa lucruri absolut necesare. Îmi place compartimentarea genților pentru că astfel pot organiza mai bine ceea ce am de pus. Vremea va fi destul de ok pentru a nu mă întinde prea mult la opțiuni diverse de îmbrăcăminte. Încerc să optez pentru haine care se potrivesc în diverse situații. Avem totuși loc și pentru mici amintiri din călătorie sau figurine Doctor Who. Nu știu cum am reușit să rămân cu loc, dar ma simt deja victorioasă, iar spațiul acum gol va fi ocupat de geanta de stradă în cazul în care va fi considerat bagaj suplimentar.

Jumătatea mea doarme destul de mult dimineața, iar acest avantaj mi-a prins bine pentru a plănui călătoria în detaliu. Sper totuși că i-am ales tricouri preferate și nu mă voi trezi cu “unde e tricoul ăla verde cu desene albe?”. Oricum mă aștept să își cumpere tricouri personalizate cu serialul chiar de acolo.

Bagajele le-am dus dimineața la aeroport… pe fugă. El a crezut că am mers la piață să iau niște fructe. Cred că-i miroase ceva, că eu nu merg la piață fără să îl trezesc și pe el să vină cu mine să care sacoșele. Dar nu știe ce să bănuie, nu?

În fine. La aeroport au dulapuri pentru bagaje care se închiriază pentru 8 ore, așa că avem timp să plecăm după-amiază cu avionul și să luăm de acolo bagajele. Dar cum fac să îl scot din casă până la aeroport? Ptiu! Hai că sunt fată deșteaptă. Aproape în fiecare lună se organizează expoziții de artă la aeroport. E perfect!

Și i-am zis că eu vreau la expoziția aia de fotografie, că e vernisaj și am pe cineva cunoscut între cei care semnează evenimentul. Hai că l-am îmbârligat! Muhaha! Am strecurat fără să mă vadă încărcătoarele pentru gadgeturi și camera de filmat în geantă. Camera foto o lua oricum ca sa facă poze la expoziție. Sper să îmi încapă gentuța în bagajul de mână.

Ce-i drept… s-a cam mirat că am geanta puțin cam grea pentru o plimbare la o expoziție, dar era mai preocupat să își realizeze taskurile din jocul Harry Potter Wizards Unite de pe telefon. Bine… recunosc și eu făceam același lucru. Suntem mega fani ai francizei. Și doar nu plecăm în Marea Britanie o săptămână ca să vedem doar o expoziție cu Doctor Who. Mi-ar plăcea să ne facem poze la locații celebre folosite în filme…și… mai e ceva. Partea a doua a călătoriei nu o puteam face fără să îi dau de bănuit… pentru că Turul Studiourilor Harry Potter din Londra e ceva mai scump… și va trebui să îi spun de el când plecăm. Sigur vrea să mergem, plănuim aceste vizite de mult timp, însă nu am avut timp și avem oricum noroc că avem banii pe card… hi hi. O să fie o călătorie pe cinste. Și cred tot mai mult că ne vom întoarce cu un troller la cală plin cu amintiri.

Am ajuns la aeroport. Expoziția e acolo, dar vernisajul nu-i… îl las să admire exponatele în timp ce eu fug să “întreb despre vernisaj” și la “baie” și, când colo, mă întorc cu biletele și cu bagajele de mână.

Uhm… el e confuz. Și sincer, și eu sunt cam fără cuvinte privindu-i fericirea și entuziasmul din ochi când îi povestesc că luna de miere începe de azi, nu de mâine dimineață și că nu plecăm la Cluj, ci în Marea Britanie să vedem ceva ce nu credea că mai există. Îți scriu din aeroport acum, în timp ce se aude deja numele avioului nostru în difuzoare. Am plecat în “luna de miere”. Aia de o săptămână… dar aia epică. Începutul perfect pentru cea mai frumoasă aventură…

Această aventură a pornit dintr-o fantezie, și este strict un gând de tipul “ce-ar fi dacă?” Din nefericire nu au mai circulat de multă vreme zvonuri că s-ar redeschide Doctor Who Experience. Cel puțin încă nu e ceva concret până la această dată. Dar, dacă s-ar întâmpla această minune, clar aș cam renunța la călătoria de miere plănuită încă de pe acum la Cluj pentru luna mai, după nuntă. Și aș face exact cum îți povestesc. Ce-i drept… deja mă pregătesc cu surprizele, însă nu e nicio fantezie că particip la Superblog. Și el nu știe încă.