Iti mai aduci aminte ca zilele trecute iti povesteam despre inceputurile footbalului brazilian…sau cel putin ceea ce ar fi dat startul acestui sport? Ei bine… ce ne-am fi facut fara un simplu ingredient care nu numai ca a dat startul acestui sport, insa a revolutionat intreaga noastra viata. Este vorba despre CAUCIUC.

Dupa cum iti povesteam, cauciucul a fost observat de Cristofor Columb la bastinasii din Brazilia de azi care jucau un joc cu o minge elastica si lipicioasa.  Jocul purta numele de “Tlachlter”, joc asemanator fotbalului, doar ca nu aveai voie sa lovesti mingea nici cu mainile si nici cu picioarele.

Numele de “cauciuc” provine de la cuvantul de origine indiana “cahuchu”, care insemna “lemn plangator”.

Arborelele de cauciuc este originar din jungla amazoniana, insa in prezent, acest arborele este platat in Indonezia, Malaezia, Tailanda, India si Vietnam. Un arbore de marime medie produce in jur de 8-9 kg de latex anual. Arborii de cauciuc devin buni de colectat abia dupa varsta de 6 ani si pot produce latex timp de 28 de ani.

Si daca cercetatorii au declarat odata despre cauciuc cum ca ar fi total nefolositor pentru ca era foarte maleabil vara, mult prea rigid iarna si se deteriora usor, m-am gadit cum ar fi fara cauciuc. Acest material nu a fost prea interesant, din punct de vedere economic, decat din momentul in care Charles Goodyear a inventat vulcanizarea.

Foarte multe obiecte din zilele noastre sunt facute din cauciuc. Insa foarte putine dintre ele folosesc cauciucul natural. Cea mai mare parte, de la pneuri si pana la anumite componente ale motorului, au la baza cauciucul vulcanizat. Si daca nu aveam pneuri…am fi ramas la vechile roti cu spite de lemn sau metal…?

Prima utilizare practica a cauciucului a fost cea de guma de sters. Si a prins destul de bine.

Prin 1820, la Londra a fost inventata o masinarie numita Masticator” care permitea cauciucului sa fie amestecat si modelat…poate ca asa s-au gandit oamenii vremii la guma de mestecat…caci si ea contine putin cauciuc.

Elasticele din cauciuc au aparut destul de devreme, prin 1823, insa patentul de inventie a lor dateaza de pe 17 martie 1845, cand a fost asumate de catre inventatorul si afaceristul britanic, Stephen Perry. Tot elasticele de cauciuc rezista mai mult daca sunt refrigerate. Se considera ca primii oameni care au vandut obiecte din cauciuc au fost francezii, care au fabricat elastice pentru jartiere ?i inele de suspensie.

Cum de seamana cauciucurile atat de mult cu cizmele din cauciuc? Ei bine, in 1842, Leverett Candee a creat primele incaltamite din cauciuc. Charles Goodyear, cel care a revolutionat istoria cauciucului, i-a permis acestuia sa ii utilizeze inventia sa, cauciucul vulcanizat. Ehee….Pe langa cizme, cauciucul este folosit si pentru manusi de caucuc…atat groase pentru protectia impotriva agentilor chimici, insa si cele fine, pentru medici.

Cauciucul este utilzat si pentru jucariile celor mici( si as spune eu chicotind…”importiva” celor mici) insa si pentru protectia lor…respectiv la covoare din cauciuc…care sunt elastice si amortizeaza impactul cu solul.

Insa poate cea mai importanta inventie, care a pus pe picioare…sau mai degraba…pe roti industria intregii lumi, a fost cea a benzilor transportoare din cauciuc. La inceput aceasta idee a fost transpusa prin rafie sau piele, insa de departe cea mai eficenta a fost placa din cauciuc.

Aceste benzi au facut parte din viata noastra din vremuri departate, de aceea este destul de greu sa spunem ca am putea ignora importanta acestora. Sunt mai bine de 200 de ani de cand ne bucuram de eficienta benzilor de uz general. Iar in aceasta perioada totul a evoluat in asa fel incat putem vedea cea mai mare banda transportoare din spatiu. Este vorba de o banda de cauciuc localizata in Vestul Saharei care parcurge o distanta de nu mai putin de 100 de km.

 

Primul patent pentru banda de cauciuc ii apartine lui Hyme Goddard. Ce-i drept orice industrie are nevoie de linii de asamblare sau transport.

Fara benzile de cauciuc industria ar stangna. Am fi mult mai preocupati de metode prin care putem eficientiza productia si distributia, incat nu am mai fi atenti la calitatea produsului pe care dorim sa il realizam.

Si daca ne gandim mai bine…nu cred ca exista lucru care sa nu contina cauciuc sau care cel putin sa fie produs cu ajutorul cauciulului….fie el sub forma de banda sau anvelopa…

Hmm…pana si periuta de dinti are cauciuc pentru a freca mai bine dintii, pana si borcanele au o folie de cauciuc pentru a adera mai bine pe sticla si multe altele.

Benzile transportoare au devenit atat de utilizate incat un restaurant de Sushi a inventat prima banda de transportat mancare sub foma de sistem de distributie. Lucrurile evoluand astfel, concluzionez ca si in Romania vor avea succes, iar restaurantele romanesti pot gasi super benzi transportoare la Elastimpex Romania.

History-of-Conveyor-Belts

Acest articol a fost redactat pentru Superblog 2015.