Ma gandesc adesea la amintirile atat de vii ale copilariei, la vremurile acelea nebunesti cand tata a decis sa faca o casa la tara. Visa ca ea sa se invarta dupa soare, precum “floarea soarelui” .Inca nu erau cunoscute metodele moderne de energie solara, iar casele SF… erau, ei bine, SF.

Si totusi, tata s-a gandit ceva mai bine, si, dupa cateva vise mai realiste, a inceput sa incropeasca in minte ceea ce avea sa fie micuta noastra casa de vacanta. Sa nu crezi ca i-a fost usor. Desi este de meserie tamplar si de profesie sculptor, tata nu a fost niciodata arhitect. Are, desigur, un talent fenomenal la desen si o viziune exceptionala in spatiu, lucruri care se vor fi dovedit de atatea ori folositoare. Prin urmare, nimic nu l-a oprit sa isi planuiasca micuta casa asa cum a visat-o.

Prima oara a fost facuta din carton. Nu o voi uita niciodata cat de entuziasmat era atunci cand imi arata ca etajele se desfac si toate incaperile sunt impartite. Casuta era echilibrata si chiar moderna pentru acele vremuri. Eu aveam in jur de 5-6 ani si eram fericita ca m-a lasat sa colorez cu o carioca gri pietricelele de pe macheta.

Desigur, de la planul initial si pana la cel bun de construit, au mai existat cateva modificari mai mici sau mai mari. Tata a luat aceasta macheta si a prezentat-o unui arhitect care a evaluat atat din punct de vedere arhitectural, insa si din punctul de vedere al trainiciei. Din fericire, arhitectul a sustinut viziunea artistului si fiind o constructie fezabila, care este echilibrata si construibila, iar apoi a trecut la realizarea planurilor detaliate de constructie.

De aici si pana la construirea efectiva, au trecut ani frumosi si tumultosi in care tot tata a fost eroul principal. Fiind o casa majoritar construita din lemn, era imposibil sa nu se implice in toate procesele constructiei. Ba chiar a invatat si sa ciopleasca piatra, sa toarne beton si chiar d-ale electricanului si ale instalatorului. Singurul loc unde nu s-a implicat a fost tabla de pe casa… prea sus, prea periculos.

Ce-i drept, ca fata de tamplar, fiind in vacante acolo, am invatat si eu tainele vopsirii grinzilor, usilor si chiar a batutului de cuie. Ma mandresc si acum ca am batut impreuna cu tata, cot la cot, tavanul de la sufragerie intr-o zi si jumatate.

Anii au trecut, casa a capatat contur si a devenit o frumusete. Cine o vede de afara zice ca “vecinii si-au facut lift”. Cine paseste inauntru jura ca a intrat intr-un mini muzeu al satului, plin de motive populare, artistice si in special cu radacini stravechi.

Citeam zilele trecute despre modul in care sa iti alegi casa dupa regulile feng shui.
Armonia este un cuvant cheie cand vine vorba despre o casa. Este importanta lumina, pozitionarea casei in functie de punctele cardinale, de soare, fata de alte constructii… Si mai  este important felul in care te face sa te simti.

De aceea cred ca o casa trebuie gandita bine inca de a fi proiectata. Ok, ai o viziune, insa cand vine vorba de proiecte case, totul trebuie pus la punct in mare detaliu.

In aceasta perioada, eu si domnul meu ne cautam o casa pentru noi. Desi vizam un apartament, nu putem sa nu ne gandim ca pana si amenajarea unuia este facuta cu ajutorul unui proiect de casa. Desi nu vom beneficia de scari interioare sau etaje, eu imi doresc in continuare o scara circulara de biblioteca, imaginandu-mi ca voi urca pe primele trepte ale ei pentru a-mi alege o carte, iar pe cele de sus voi tine cateva flori curgatoare intr-un decor deosebit.

Nu stiu daca voi dori sa sparg pereti, intrucat inca sunt in cauarea casei, insa voi cauta o casa cat mai armonioasa.Ca si grafician, profesia mea este intr-o relatie buna cu arta si, de ce nu, arhitectura. Iar Sims este jocul meu favorit de vreo 15, daca nu mai mult, ani. Cel mai mult imi place sa construiesc tot felul de case in joc. e o provocare interesanta. Blogul l-am construit, de asemenea, singura si nu au fost putine datile atunci cand am fost nevoita sa apelez la un specialist pentru a-l pune pe picioare.

Desigur, tata va ajuta cu mobila noii case, insa daca as fi decis sa construiesc o casa de la zero, as fi urmat pasii tatei.

Si nu am uitat sa iti povestesc despre cum a terminat casa de la tara…

Rezultatul este unul deosebit, iar recent, la insistentele mele, tata a construit o noua macheta… mai trainica.

In fond, daca iti doresti o casa, iar imaginatia ta este este una interesanta, fa o vizita de tip brainstorming unui specialist arhitect care sunt sigura ca va tine cont de sugestiile tale, insa iti va proiecta o casa trainica. Iar acesta este de departe cel mai important lucru atunci cand te gandesti la o casa. O casa sigura este o casa fericita, iar o casa fericita devine acasa. Si uite asa, o casa proiecteaza o viata fumos cladita din culori vii.

 

Articol redactat in cadrul competitiei Sprins Superblog 2017.