Cine nu stie faimoasele povesti din 1001 de nopti povestite de Seherezada proaspatului sau sot, sultanul ucigator de neveste.

Ei…povestea spune ca un sultan care domnea peste India si China a descoperit ca sotia il insela si a decis sa o execute. Afland ca si sotia fratelui sau e infidela a tras concluzia ca toate femeile sunt o apa si-un pamant si trebuie pedepsite. Asa ca sultanul nostru a decis ca in fiecare seara sa se casatoreasca cu o virgina si a doua zi sa o execute. La un moment dat vizirul insarcinat cu procurarea de virgine ramane fara optiuni, iar Seherezada, fiica sa, decide sa se marite ea cu sultanul. In noaptea nuntii, Seherezada incepe sa ii povesteasca sultanului o poveste pe care insa nu o termina pentru ca el sa o lase in viata inca o zi… pentru a termia povestea… Insa in noaptea urmatoare fata incepea o noua poveste dupa ce o termina pe cea din noaptea anterioara. Si uite asa… Seherezada reuseste sa isi tina sotul atat de acaparat de povesti timp de 3 ani. Ce s-a intamplat cu Seherezada? Cum a reusit sa petreaca fiecare noapte la povesti timp de 3 ani?

Ei… secretul se afla in cafea.

Si nu, nu iti voi ghici astazi in cafea. Poate maine.

Cafeaua a devenit recunoscuta ca o necesitate umana. Nu mai este considerata un lux sau o mica placere nevinovata. S-a dovedit a fi foarte buna pentru eficienta si energizare. (William H. Ukers – All About Coffee)

Nu am stiut intotdeauna sa fac o cafea buna. Defapt nici nu prea obisnuiam sa beau cafea pana cand l-am cunoscut pe el. Dar mirosul, Ei!, mirosul cafelei imi inunda simturile si ma face sa zambesc in fiecare dimineata… iar privirea lui atunci cand soarbe prima gura de cafea dimineata este minunata…de aceea m-am hotarat la un moment dat sa invat cum se face cafeaua perfecta… cafeaua care sa poata tine treaz pe oricine… cafeaua care sa spuna Buna dimineata! Sau sa poata spune Noapte alba!

Totul a inceput acum doi ani si jumatate cand eram amandoi in pragul disertatiei. Trebuia sa stam treji in fiecare noapte si in plus sa aratam perfect dimineata. O mare provocare ai putea spune. Atunci am invatat pe langa ce studiam pentru examen, tainele cafelei. Si iata-ne azi, la rasfatul de Duminica dimineata…ziua in care reusim sa ne alintam cu o cafea buna si aromata. Este o arta… un ritual fermecat… un moment superb petrecut in jurul masutei din bucatarie.

Si totusi… nu m-a invatat nimeni…practic vorbind… sa fac o cafea cum trebuie. Desigur….mama spunea mereu doua lingurite de cafea la una de zahar….dar asta e tot? Neah! Ce-i drept, cand mergi intr-o cafenea totul e ascuns dupa tejghea…deci nu prea ai sanse sa afli ceva nou. Insa am reusit sa descopar incet, incet… treptat mai degraba… secretele cafelei. A fost o provocare… si am avut o multime de greseli… dar am invatat intr-un final. De ce sa iti petreci dimneata cu o cafea proasta… cand poti sa te trezesti pur si simplu fericit de viata? Daca o bei tu… sau poate ca o servesti cuiva drag… macar sa fie facuta bine…

De fapt…cum ar fi sa fie mai bine decat un simplu bine… Trebuie sa fie perfecta!

Astazi iti voi povesti cum sa faci o cafea precum Seherezada. O cafea perfecta, o cafea numai buna de savurat, o cafea aromata…care te face sa visezi si tu la cele 1001 de nopti.

Seherezada a spus o multime de povesti fascinante. Legendele spun ca un pastor pe nume Khaldi a observat o schimbare de energie a caprelor sale atunci cand au gustat fructele rosii ale unui tufis salbatic. Apoi, dupa ce le-a gustat si el, a simtit acea voiciune si revigorare neintalnta pana atunci. Ehee… mare sarbatoare a fost, astfel ca vestea boabelor a ajuns la cativa calugari care au fiert boabele magice si au baut continutul pentru a sta trezi la ritualuri si ceremonii.

La inceput, cafeaua era privita drept aliment si nu o simpla bautura insa in Orient toate paturile sociale au avut acces la ea. Abia undeva prin secolul al X-lea cafeaua devine bautura calda pe care o stim astazi.

In 1453 cafeaua este adusa la Constantinopol unde este deschisa prima cafenea din lume. Ca un fapt interesant, am citit ca legea turceasca permite femeii sa divorteze daca sotul sau nu ii aduce zilnic portia de cafea. Interesant… hmm…ma intreb: Ce ar fi facut Seherezada? Cu siguranta…cafea!

Exista sase principii de baza pentru a pregati o cafea buna:

1. Cumpara boabe de cafea de buna calitate

O cafea buna incepe de la boabele proaspete de cafea… coapte recent si totusi nu coapte integral… pentru ca aroma sa fie desavarsita. Cu boabele foarte coapte risti sa pierzi tot farmecul cafelei. Unii spun ca se recomanda achizitionarea cafelei chiar neprajita… insa eu una nu as avea rabdare sa le prajesc si nici nu sunt sigura ca pentru doua cesti merita efortul… si nici nu cred ca se gaseste chiar la indemana… conteaza insa sa fii atent atunci cand o alegi.

2. Macina cafeaua fix atunci cand urmeaza sa o fierbi

Cafeaua macinata este foarte delicata si perisabila. Cafeaua are o multime de arome si miresme care se vor deteriora in timp, la contactul cu oxigenul. Macinarea cafelei la momentul prepararii ei este poate cel mai important aspect al unei cesti de cafea perfecta. Evident, macina fix cata cafea ai nevoie pentru o ceasca.

3. Ai grija cum depozitezi cafeaua

Tine intotdeauna cafeaua pe care nu o folosesti imediat ferita de orice lumina, intr-un vas care sa fie ermetic. O mare dezbatere se da intre decizia de a tine sau nu boabele de cafea la frigider. Noi suntem undeva pe la mijloc… daca vom folosi cafeaua intr-un interval mai mare de timp, o voi pune la frigider… daca nu… evit sa o fac.

4. Foloseste corect proportia dintre apa si cafea

O mare greseala pe care o fac unii oameni este ca nu pun destula cafea… defapt si mama spune mereu ca face o cafea “chioara” ca sa poata consuma mai multa intr-un timp mai lung. Gresit! Totusi… empatizez. Uneori pare risipa sa mai pui inca o lingurita de cafea, insa regula de aur a proportiilor nu da gres niciodata…ca doar vrei un energizant, nu apa cu gust de cafea. Stabilirea proportiei apa/cafea depinde si de tipul de cafea folosita. In general eu pun la o cana de aproximativ 200 ml de apa doua lingurite de cafea.

5. Concentreaza-te pe tehnica

Nu…nu o sa iti spun chiar pas cu pas ce trebuie sa faci pentru a face o cafea buna. Fiecare stil de facut cafea difera de la persoana la persoana. Mie, de exemplu, imi place sa o gadil putin deasupra focului atunci cand incepe sa fiarba. Simt ca asa iese mai aromata. Ideea principala este ca repetand iar si iar o aceeasi tehnica vei ajunge sa o stapnesti astfel incat sa devina din ce in ce mai perfecta.

6. Alege-ti instrumente de calitate buna.

Fie ca alegi sa faci cafea la ibric, fie ca alegi o cafetiera speciala…cu siguranta cafeaua va iesi mult mai buna decat daca e facuta cu ajutorul unor instrumente de calitate indoielnica. Da, poate uneori pot parea scumpe, insa pe termen lung vor merita toti banutii. Aparatura buna rezista mai mult si tot procesul de preparare va fi mult, mult mai usor si rapid. Uite, de exemplu, am gasit pe magazinul MarketOnline.ro  reduceri la cafetiere. Sunt o minunatie. Deja ma tenteaza sa imi iau o cafetiera Arzum profesionala. Cred ca m-ar ajuta enorm in bucatarie dimineata astfel incat sa pot pregati cafea buna nu numai in weekend, ci si in timpul saptamanii. Ohoo… iar dimineata de luni va fi lafel de zambitoare precum cea de duminica.

Si iata ca ma gandesc din nou la Seherezada!La felul in care a reusit sa impleteasca vaporii de cafea cu povestile captivante. Si cu cat ma gandesc mai bine…o poveste perfecta incepe cu o cafea buna.

Acest articol a fost redactat pentru Superblog 2015.