Va ziceam mai demult ca am gasit niste reviste Almanah magazin din anii ’80. Rasfoind-o pe cea din 1983 am gasit un articol interesant si totodata amuzant.

Prognoze pentru urmatorii 50 de ani

“La ce descoperiri ne putem astepta in domeniul stintei in urmatorii 50 de ani?” Aceasta intrebare a fost adresata de trei ziaristi americani unor cunoscuti oameni de stiinta. Iata cateva dintre prognozele acestora.

1. In anul 1990, toate activitatile economice, pana la cheltuielile zilnice ale gospodinelor, vor fi rezolvate de calculator.
2. In anul 2020 robotii vor deveni o parte inseparabila a vietii.
3. In urmatorii 10 ani se va descoperi medicamentul impotriva obezitatii; intre anii 1993-2020, cel impotriva paradontozei; pana in anul 2000 va putea fi vindecata orice forma de cancer.
4. Pana in anul 2010 se va realiza medicamentul care pote incetini fenomenul imbatranirii, astfel incat in anul 2030 durata medie a vietii sa ajunga ls 130 ani.
5. In mileniul urmator omul se va putea deplasa in Cosmos lafel ca pe pamant. Pana in anul 2010 va incepe construirea, pe Marte , a unor asezari pentru locuitorii Terrei.
6. Intr-un viitor apropiat automobilele vor folosi alcool in locul benzinei si vor dispune de aparatura electronica, fiind preintampinate astfel accidentele.
7. In anul 2030 circulatia rutiera nu se va mai baza pe autoturisme, efectuindu-se cu ajutorul “strazilor rulante”.

Multe dintre datele enumerate aici au trecut si lucrurile nu sunt astazi precum si le imaginau oamenii de stiinta ai anilor ’80. Stau si ma gandesc daca ar fi fost posibil sa se adevereasca macar partial prognozele, daca nu in Romania postcomunista, macar in tarile mai dezvoltate. Desigur, daca urmarim ultimelecercetari si ”descoperiri” observam ca proiectele importante primesc din ce in ce mai rar finantare.

Chestia asta imi aduce aminte de :

Cand eram mai mica, tata imi povestea ca fiind copil se intreba cum va fi in anul 2000 si ca la scoala se faceau exercitii de imaginatie pentru anul 2000. Voi cum credeati atunci ca va fi viitorul?