In ultima perioada am dezbatut intens o problema care parea sa ma ingrijoreze tot mai mult…libertatea de utilizare a fotografiilor.
Se stie foarte clar ca fotografiile bine alese pot face diferenta dintre un articol extraordinar si unul neinteresant. Fotografiile bune aduc trafic…fac un site atractiv si google-ul pur si simplu le iubeste. Ce-i drept, nu am respectat intotdeauna aceste reguli, insa, acum, ca in sfarsit le inteleg, realizez ca nu este atat de greu si voi incerca sa am grija mai mare pe aceasta tema.
Si totusi…ma gandeam la problema drepturilor de a utiliza imaginile de pe net. Multi utilizeaza Google ca sursa de poze, iar acest lucru este eronat, mai ales ca in majortatea cazurilor nu este oferita sursa imaginii. Sunt situatii in care nici nu mai stii de unde vine acesta poza….la cat de mult a fost distribuita. Uff. Google…
Ce-i drept nu o sa castig vreodata din blogging intr-atat sa imi pot permite sa cumpar fotografii premium. Si cum dezbaterea a mers intr-acolo incat ma gandeam ce se intampla daca ai de facut un ppt pt job…fie el si cu destinatia unei prezentari interne. Sau ai o revista de 100 de pagini si nu ai fotoreporter. Sau poate esti student si ai de facut o prezentare la facultate. Sau esti un tanar creativ si esti pe cale de a prezenta un proiect unui nou client si…inca nu ai castigat pitchul. Ce faci? Cumperi zeci,daca nu, sute de poze?
La carte asa spune, insa cred ca e ceva deja complicat. Asa ca am inceput sa studiez problema cat am putut de intens. Stiam de site-uri care ofera fotografii gratuite…insa nu stiam ce presupun…daca pot da de belele folosindu-le si m-am apucat sa citesc mai multe despre Creative commons si despre ce iti permit acestea. La inceput m-am gandit ca e o jungla fara iesire…insa dupa ce am vizualizat acest infografic de mai jos…m-am luminat mai ceva ca si Statuia libertatii. Am descoperit CC0….sau mai exact Public Domain Dedication care iti permite cam…orice. Acesta este un soi de rai al fotografiilor si curand vei afl cum sa il extragi din minele magice ale internetului. Exista site-uri care ofera poze gratuite cu diverse grade de gratuitate. Cele mai ravnite, insa, raman cele cu CC0. Ce-i drept, si acestea au riscurile lor deoarece, daca doresti fotografii in care apar persoane, trebuie sa verifici daca persoana din fotografie si-a dat acordul pentru ca imaginea sa sa fie folosita. Acest Model release este printre putinele riscuri cu privire la cc0, Nu este atat de alarmant in cazul bloggingului, insa daca se foloseste in scop comercial… ei bine… s-a lasat cu multe procese pe multi bani de-a lungul anilor. Iti voi povesti mai multe cu o proxima ocazie. Pana una alta, insa, iti las infograficul acesta pentru studiu si lamuriri.
Sursa: How to Attribute Creative Commons Photos de Foter.com (CC BY-SA)
Niciun comentariu până acum