Salut. Sunt Andreea și astăzi îți voi povesti cum am împărțit Vitamina A cu broscuța mea. țestoasă.

Anul trecut, în martie, am primit cadou o broscuță țestoasă tare simpatică pe care am îndrăgit-o din prima clipă. Ne-a luat ceva până când am învățat că are nevoie de îngrijire suplimentară și variațiile de temperatură nu-i sunt de prea bun augur. Alimentația și lipsa de lumină o pot afecta și îmbolnăvi foarte ușor.

După mici probleme de sănătate, pentru că întotdeauna se învață din greseli, am reușit într-un final să îi oferim toate cele necesare pentru o evoluție sănătoasă.

Îmi amintesc ce îngrijorată eram atunci când țestoasa a făcut prima oară conjunctivită și i s-a uscat carapacea, probleme pe care le-a avut datorită problemelor cu mediul de viață. Veterinarul ne-a certat zdravăn că nu ne-am documentat mai temeinic de la început și ne-a oferit câteva sfaturi despre cum să o îngriim pe viitor.

Printre cele mai importante suplimente de sănătate pentru broscuța țestoasă am aflat că este Vitamina A care trebuie administrată periodic mai ales dacă are o alimentație limitată la uscături și dacă nu are acces direct la lumina soarelui.

Așa că i-am luat Vitamina A specială de la farmacia veterinară și în fiecare seară trebuia să  ung broscuța țestoasă pe carapace cu uleiul acesta.

Ei bine, testoasa a început să arate semne de recuperare.

În ultima vreme mă cam măcina o problemă cu unhiile mele. Mă tot nemulțumea faptul că am unghiile exfoliante și se rup foarte repede și din carne. Niciodată nu puteam avea toate unghiile la aceeași dimensiune și o manichiură elegantă era ceva SF. Nu sunt adepta mersului la salon și prefer să am unghiile sănătoase decât înzorzonate. Mi-a spus medicul de familie că, deși nu am carențe care să fie vizibile în analizele generale, nu ar strica să îmi tratez degetele cu Vitamina A care mi-ar întâri unghiile.

 

Mă tot gândeam la subiectul acesta într-o seară, când îngrijeam broscuța și deși obișnuiam să folosesc un bețișor cu vată pentru masajul cu ulei de Vitamina A al carapacei, Mi-a venit o idee mai neobișnuită, am decis să încerc să îi fac masaj cu degetele. Astfeș, uleiul în exces ajungea pe degetele mele. Vitamina A este tot Vitamina A, nu? În fond și la urma urmei, dacă tot nu am reușit să ajung la farmacie, nu cred că ar fi stricat să testez dacă funcționează. M-am simțit super entuziasmată de ideea aceasta și de atunci am continuat să fac asta ocazional de câte ori îi fac masaj broscuței țestoase odată la 2-3 luni. E doar ceva suplimentar, aplicat local, acum, însă ajută direct la sursă ținând cont că uleiul pentru broscuțe nu este foarte puternic în concentrație.

Între timp am comandat de la Farmacia La Preț Mic, printre mai multe vitamine la preț mic, și o cutie de Vitamina A pentru a mă ajuta atât la întărirea unghiilor, cât și la îmbunătățirea vederii și a sănătății pielii.

Unghiile mele au devenit mai rezistente și micul meu experiment local a dat roade. Ce-i drept, acum aștept să crească unghiile pentru că am zis să pornesc de la o dimensiune egală. Însă le privesc cum par mai viguroase și sănătoase. Încet, încet voi putea să îmi fac și eu manichiură french.

Ce-i drept, suplimentele de vitamine ajută întotdeauna la îmbunătățirea sănătății, însă este foarte important să ne luăm vitaminele și din alimentație. De aceea am început să împart periodic câte un morcov cu broscuța mea țestoasă. Sunt atât de încântată că și broscuței îi place să mănânce morcov. Este atât de drăgălașă când ronțăie bucățele micuțe mărunțite cu iubire special.

Pot spune că, în acest caz, Vitamina A este esențială atât pentru mine, cât și pentru broscuța mea țestoasă. Și asta mă bucură.

Articol redactat în cadrul competiției Superblog.