Anul acesta, cu ocazia Superblog 2013 , Vrajitoarea isi foloseste cu succes Flacara Violet pentru a face viata mai frumoasa oamenilor din jurul ei. Prin urmare, ce sfaturi mai bune sa primesti decat de la o veritabila vrajitoare cu nas carn, par roscat, pistrui si migniona…ca nimeni nu ar crede-o in stare sa faca asemenea minuni pe cate face cu doar un zambet si un pocnit din degete.

10. Ce ne mai place joaca!

Pe modelul “Ce-a aparut mai intai? Oul sau Gaina?”, astazi vreau sa iti povestesc despre”Ce-a aparut mai intai? Jocul sau placa video pentru joc?”

Era anul de gratie 2006 si toti asteptam cu sufletul la gura vesti despre lansarea The Elder Scrolls IV: Oblivion. Pozele din joc aratau Waw! Toata gasca era in delir. Vesti au aparut. Au aparut si cerintele jocului care nu erau deloc incurajatoare. Evident ca mergea jocul cu un GeForce 6800, dar la maximum ar fi functionat cu o placa care a aparut la jumatate de an dupa lansarea jocului,  nVidia GeForce 8800. Si acum, dupa 8 generatii de placi video, imi tremura vocea cand aud de GeForce 8800. Era idealul nostru tineresc, tinta noastra de liceeni prinsi in mrejele jocurilor PC. Un amic incepuse chiar sa isi puna alocatiile deoparte pentru a-si lua-o.

Nu e singurul moment in care am simtit ca tehnologia nu tine ritmul cu evolutia jocurilor. Un caz clasic este primul joc Crisys, lansat in 2007. La momentul lansarii nu exista o configuratie care sa permita jucarea acestuia la detalii maxime. Poate de aceea a devenit rapid un soft de referinta pentru testarile hardware.  Pana si GeForce 8800 era slab pentru Crisys. Chiar exista o gluma in cadrul review-urilor hardware ale vremii: “Da, dar poate rula Crisys?” Si pe buna dreptate. Ca sa iti construiesti un PC ca sa joci Crisys trebuia sa cheltuiesti o mica avere. Am gasit pe google un PC care costa 8000$  in 2008 si care era atat de rapid incat rula Crisys cu 60 de cadre pe secunda. He he.

Sincer, ma intreb de ce lansau jocurile inainte sa-i ofere o sustinere video ideala. O fi o strategie de marketing poate. Cert este ca un Gamer adevarat trebuie sa isi schimbe Pc-ul la aparitia fiecarui joc cu renume.

Pe vremea aceea eram destul de preocupata de stirile IT, cercetam pe cate un Magazin online sau un Forum de gaming. Si astazi ma mai preocupa, insa doar atunci cand intentionez sa fac vreun update. Sunt destul de pretentioasa la componentele PC. Stau saptamani intregi sa analizez piata pana cand fac o achizitie.

Cat despre jocuri, personal am iubit si iubesc alt gen de jocuri fata de cele enumerate mai sus. Sims este jocul pe care inca din adolescenta il joc cu mare, mare drag. Nu e extrem de pretentios grafic si recunosc ca pe PC-ul actual nu am apucat sa il testez. Am colectionat de-a lungul timpului toate jocurile Sims si abia astept sa apara Sims 4 la anul. Sunt sigura ca o sa fie super. Sunt nerabdatoare sa il testez, sa vad ce au mai schimbat ce e nou, cum se comporta. La un moment dat aveam in pc si Sims 2 si Sims 3 si le analizam in paralel.

Nu sunt genul care sa alerge dupa experiente grafice extraordinare si nici nu ma omor dupa RPG-uri sau Action games, dar apreciez o placa video de calitate. Dupa cum lesne se poate observa, ma indrept catre Placi Video nVidia. Pur si simplu mi s-au parut mai stabile si mai bune mereu Cu driverele stau bine si cedeaza destul de rar. In acest moment folosesc un GeForce GT 540M. Nu e excelent, dar face fata cu brio. Eu una chinuiesc mai degraba placutele RAM decat placa video. Pur si simplu am senzatia ca 4Gb RAM nu imi sunt de ajuns.

Tehnologia evolueaza cu viteza luminii. Parca mai ieri ma lafaiam cu un HDD de 40 GB, cu 256mb Ram, un Intel Celeron la 2, 4 si placa video integrata. Ei…asta era demult, demult. Astazi…totul e istorie.

Vrajitoarea-ti recomanda sa citesti si alte provocari oferite de SuperBlog 2013.