Iată-ne ajunși față în față cu o oglindă. Oglinda nu îți arată ce vrei să vezi, însă îți arată ce trebuie să cauți. Atunci când mergi la shopping, sau navighezi pe internet după cele mai noi tendințe în materie de îmbrăcăminte, te gândești la mai multe aspecte.

Unul dintre ele este “Oare această culoare mă prinde?”, altul este “Oare stilul acesta e ok pentru mine?”, altul poate fi și “Oare este confortabil acest palton cu iz bărbătesc?” “Dar botinele acestea de damă?”. De fapt sunt o mulțime de întrebări care țin de estetică și ne macină atunci când alegem cu ce ne vom îmbrăca în următorul sezon.

Apoi apar trendurile care reprezintă ceea ce cred specialiștii în domeniul modei că va fi considerat la modă în următorul sezon. Desigur, poți ține cont de trend sau poți fi contra curentului. Dacă ei zic că anul acesta se poartă gențile de damă matlasate, păi ar fi ceva fain să ai în garderoba ta un astfel de accesoriu. Și sincer, chiar arată drăguț.

Popularitatea unui trend este dată de frecvența adoptării lui. Însă arta unui outfit reușit este îmbinarea regulilor respectate cu acelea încălcate. Hai să îți explic cum văd eu tendințele în modă.

Am plecat întotdeauna de la ideea că a fi original înseamnă să îți asumi stilul principal și să îl îmbini cu stilul care se află acum în trend. Așa cum nu cred că îmbinarea hainelor de pe manechinele din vitrine ar reprezenta fix felul în care două sau mai multe haine trebuie musai îmbinate, așa cred că elementul de creativitate este unul important în a fi la modă, însă a nu lăsa moda să te poarte pe tine. Mie îmi place culoarea violet, după cum bănuiesc că se poate observa, iar în această toamnă culorile în trend sunt din gama griurilor și marourilor. Nu este nimic rău sau îngrozitor pentru mine. Pot oricând asorta puțin mov în combinație. Trebuie doar puțină creativitate…

Cred că fiecare tendință în modă este potrivită pentru cineva și sunt mereu încântată că măcar ai de unde alege. Nu cred întru totul că există trenduri mai bune sau mai puțin bune pentru că fiecare om este diferit și fiecare dintre noi este avantajat de un lucru sau altul. De exemplu, întotdeauna mi-au plăcut fustele în carouri. Am văzut că sunt în trend și m-am bucurat că mă prinde stilul. Îmi plac și bluzele cu volane, însă nu ma prea avantajează, așa că voi mai studia trendurile, poate găsesc ceva ce îmi vine bine… poate o cămașă cu fundă.

Apoi intervine elementul confort. Am ajuns poate la perioada la care aleg ceva și pentru simplul fapt că este comod. Realitatea este că de câte ori poți să îți scoți pantofii cu toc cui la birou, să petreci o zi întreagă în prezența lor? Dar știi ce…? Trendurile nu sunt chiar atît de stricte precum crezi. Dacă vrei să porți ceva puțin mai confortabil caută un model care să te avantajeze… să arate elegant și estetic, dar să nu stai seara acasa cu picioarele învelite în comprese. Totul trebuie dozat. Și important este să ne simțim bine.

De aceea găsesc dificil să spun că există tendințe greșite, defecte sau în fond… rele. Tot publicul este cel care alege și de aceea ce este anunțat ca fiind trendul sezonului, ar putea fi mâine dat la o parte pentru că nu a prins la public.

Sunt însă câteva trenduri care revin și tot revin și din punctul meu de vedere au fost mereu în topul celor mai nefericite alegeri văzute pe persoanele din jurul meu. Nu știu ce am cu modelele de animal print. Pe orice, pe genți, haine, pantofi. Mi se pare atât de ieftin și de prost gust. Dar chestia e că îl înteleg. E un stil. Și deși nu îmi place din punct de vedere estetic, au fost episoade în care a fost îmbinat atât de bine cu alte haine încât elementul neplăcut a fost neutralizat și am rămas cu o impresie destul de pozitivă. A nu mă înțelege greșit. Au fost excepții… puține. Tot excepții au fost și când am găsit nuanțe metalizate care să îmi placă.

Dar, vezi tu, excepția este acel element care mă face să cred că realitatea este că NU există trenduri rele sau bune, ci există trenduri prost interpretate sau implementate.  Analizează ce te avantajează, fă încercări și probează inclusiv lucruri care nu îți plac în mod special. S-ar putea să descoperi că îți stă foarte bine. Cum am descoperit eu încălțămintea din piele lucioasă. Nu aș fi purtat așa ceva niciodată, însă iată că am testat și nu am regretat.

Așadar, spor în shopping și în studiu. Fii curajos. Answear your questions.

Articol realizat cu ocazia competiției Superblog.