Încă din cele mai vechi timpuri, omul a fost preocupat de călătorii în jurul lumii. Spun astfel pentru că dacă în vremurile antice, când Pământul era considerat plat, navigatorii voiau să ajungă la capătul lumii, în momentul în care s-a descoperit că de fapt locuim pe un corp sferic, a început dorința de a dovedi acest lucru. Marii navigatori au încercat să facă ocolul Pământului, iar primii care au și reușit acest lucru au fost spaniolii aflați în Expediția lui Magellan (1519–1522).

Apoi omul a descoperit și alte mijloace prin a face ocolul Pământului. Revoluția industrială a fost un moment cheie în istoria circumnavigației. Iar noile mijloace de călătorie au fost descrise în romanul de succes mondial al lui Jules Verne, Ocolul Pământului în 80 de zile scris în 1872. Londonezul Phileas Fogg a reușit această performanță cu ajutorul valetului său, Passepartout și a inspirat întreaga lume să încerce să doboare acest record încă de pe atunci. Între noi fie spus, în 1889, jurnalista Nellie Bly a plecat pe urmele călătoriei lui Phileas Fogg și a reușit să îi doboare recordul ipotetic cu o reușită de 72 de zile. Însă această aventură literară a inspirat și mai mulți oameni să cucerească meridianele.

Unii au ales avionul, altii chiar Stația Spațială, mai sunt câțiva care au încercat asta cu ajutorul trenului și vapoarelor cu aburi, cu motocicleta, bicicleta sau mașina, însă nimic nu se compară cu fascinanta provocare de a face ocolul Pământului pe jos… mergând.

Voiam să ajung aici dintr-un motiv simplu. Pe mine mă inspiră astăzi o poveste mai palpitantă decât multe altele și cred că o călătorie în jurul lumii plănuită cu tact și detaliu este ideal să înceapă cu o poveste inspirațională.

Primul om care a mers pe jos în jurul lumii a fost… român. Dumitru Dan a călătorit 100,000 km pe jos purtând în drumul său nu mai puțin de 497 de opinci și desigur costumul național și tricolorul. A trecut din Siberia către Alaska pe gheață în opinci, când era pe mare, mergea câte 8 sau 10 ore pe punte pentru a contoriza drumul parcurs. Călătoria a început-o în 1910 pe când era student în Franța alături de trei prieteni în urma descoperirii unui concurs de mers în jurul lumii organizat de Touring-Club de France care le promitea fabulosul premiu de un franc pentru fiecare kilometru parcurs pe jos în jurul lumii, iar planul lor era bătaia pentru 100,000 de franci. Din nefericire, prietenii i-a pierdut pe drum, a fost blocat în 1916 de Primul Război Mondial cu doar 4000 de km restanță, însă în 1923 Dumitru Dan a reușit să termine oficial cursa și prin completarea provocării să devină primul om care a făcut ocolul Pământului la pas. A primit și premiul de 100,000 de franci, însă vizibil diminuat ca valoare din cauza inflației. Până în zilele noastre, din ce am cercetat, el menține recordul pentru cel mai lung drum parcurs pentru că nimeni nu a mai mers până acum 100,000 km în jurul lumii. S-a făcut și un scurtmetraj despre această poveste, numit Opinci, care a câștigat premiul la secțiunea de animație românească din acest an de la Animest.

Sunt atât de fascinată de reușita lui Dumitru Dan încât mă întreb dacă nu ar fi fost absolvent de geografie și nu ar fi avut, desigur în spate organizatorul concursului, oare ce agenție de turism ar fi ales pentru plănuirea expediției dacă ar fi făcut această călătorie azi?

Desigur, nu cred că aș reuși nici în vis să merg pe jos 100,000 km, însă traseul urmat de Dumitru Dan este unul palpitant. Există o mulțime de povești despre călătoria sa. Am găsit itinerariul pe Historia și l-as urma cu siguranță pentru a vizita orașele pe care globe-trotterul nostru le-a admirat și descris.

Am studiat ideea de a pleca în jurul lumii pe când realizam la radio o emisiune zilnică de 3 ore numită Exploratorii. “Plecam” în fiecare zi în altă țară și, dacă stau să mă gândesc mai bine, tehnic… am bifat complet două continente… Europa și Asia. Hm… să continui de unde m-am oprit? Neah… chiar aș vrea să văd locurile despre care povesteam în emisiune. M-am atasat mult prea mult de ele. Așa că o voi lua de la capăt cu povești noi…

Cred că Dumitru Dan ar fi ales Christian Tour ca agenție de turism pentru că oferă o mulțime de circuite în toată lumea. De ce s-ar fi complicat în vreun fel? A vizitat nu mai puțin de 74 de ţări, 30 de colonii, a traversat 3 oceane şi 7 mări şi de 6 ori ecuatorul. Din punctul meu de vedere este un erou. Și inspirația s-a pornit….

Ar fi dificil să îți enumăr acum toate aceste destinații, însă dacă aș avea o lună de miere cât timpul din lume și poate aventura în sânge, aș pleca alături de jumătatea mea în călătoria aceasta… minus mers pe jos, desigur. Bine, aș cutreiera la infinit muzeele și locurile pline de istorie, însă tot nu cred că s-ar aduna 100,000 km. Ce-i drept… dacă ar fi după mine, mi-aș dori să vizitez toate tările existente precum Sal Lavallo care deține acest record. Fiecare țară are ceva deosebit de vizitat. Cam acesta era mottoul emisiunii pe care o realizam. Și era super fain să fac documentare despre fiecare loc în parte. Dar… să mă întorc la călătoria mea actuală.

Ador muzeele și aș savura din plin selecția de circuite culturale Christian Tour.  Jumătatea mea ar aprecia cu siguranță suita de circuite exotice Christian Tour. Amândurora ne place să călătorim, chiar dacă el ar vrea să stea mai mult pe plajă, iar eu as visa să vizitez mai multe edificii. Suntem o echipă excelentă și am învățat să îmbinăm utilul cu plăcutul.

Pornim în primăvară către Republica Moldova, țară care ne este foarte dragă. Are bomboane și vinuri hune-bune. Apoi Ucraina, Georgia și Armenia, pentru că mă fascinează cultura vecinilor de peste Marea Neagră. Cu Turcia nu m-am împăcat eu prea bine ca idee, însă aș vrea să văd celebrele lor bazaruri. Am coborât pe hartă către Orientul Mijlociu și Israel pentru că sunt de părere că sunt locuri pe care orice om ar trebui să le vadă la un moment dat.

Apoi părăsim continentul și pășim pe cel african. Fiind in Egipt, după celebrele piramide mi se pare firesc să facem o croazieră pe Nil. Ajungem în Etiopia o țară cu o cultură uluitoare și după aceea coborâm până la Capul Bunei Speranțe, în Africa de Sud. Urmează Australia cu accentele alea ciudate și Noua Zeelandă pe care scrie Lord of the rings.

Ne întoarcem către Asia unde trebuie neapărat să vizităm fastuoasele palate din India, cea mai populată țară de pe glob, China, apoi Mongolia și ajungem în sfârșit într-o zonă pe care abia aștept să o vizitez. Abia aștept să am ocazia de a vizita Angkor Wat, cea mai mare metropolă din lume care a fost înghițită în totalitate de jungla Cambodgiei. Vietnam este plin de peisaje surpinzătoare, iar de Thailanda… ce aș putea adăuga? Japonia este ultima dstinație asiatică, însă și ea este foarte așteptată de o pasionată a anime-uri.

Pășim pe pământ american și canadian și nici nu știm ce vrem să vedem mai repede. Cred că o viață de am avea ar fi o provocare să ne limităm la doar o destinație de acolo. Hai să spunem New York, deși tentația înclină și către California. America Latină este și ea în plan, iar eu vizez în special Brazilia pentru că am studiat limba portugheză în liceu și mi-ar plăcea să mi-o reamintesc. Aș vrea să văd lamele din Peru și Patagonia…Ajunși din nou la un cap de drum vom lua avionul către Europa pe care am lăsat-o special la final pentru că multitudinea de țări europene le consider un mijloc de relaxare. Barajele culturale și lingvistice nu mai constituie de aici o problemă și toate țările sunt bogate în muzee și locuri faine de vizitat. Dacă până acum era totul exotic și bizar, pe gustul jumătății mele, acum totul este mai mult pentru mine. Europa e specialitatea mea și cred că nici sens nu are să intru în detalii…. pentru că ai citi până mâine dimineață.

Desigur aș lua toată Europa de la Portugalia în sus, trecând prin Spania, Franța, Regatul unit, Tările de jos, Țările nordice, apoi prin Germania, Italia, Croația, Austria, Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Albania, Grecia, Bulgaria. Desigur, voi intra triumfătoare pe la sud de Dunăre după ce voi fi parcurs deja un adevărat ocol al Pământului.

Dumitru Dan povestea cum au fost forțați de aborigenii australieni să mănânce gândaci, larve prajite și friptură de cangur și șarpe boa. Nu cred că ar funcționa la mine astfel de tratamente. De fapt sunt și alergică la pește, iar chestiile scărboase nu mi-ar pica bine deloc. Cred că mâncarea ar fi marele meu impediment al drumului… dar probabil că de foame voi ajunge să gust și din specialitățiile locale non-europene. Jumătatea mea, însă, are o pasiune nebună atît pentru pește, cât și pentru alte ciudățenii culinare, așa că îi voi ceda și porția mea.

Va fi o provocare și îmbrăcatul, căci sunt de fel cam friguroasă, însă dacă îmi găsesc încălțămintea potrivită cred că voi supraviețui. Tot secretul e să nu mă doară picioarele.

Doi îndrăgostiți în jurul lumii sună ca un proiect de vis. Ar fi un drum dificil oricum ar fi, pentru că e o provocare să pleci în jurul lumii. Sunt ani de pregătire temeinică, limbi străine sau cel puțin ghiduri de conversație cu duiumul. Nu mai spun de buget, căci un astfel de drum ar consuma resurse financiare semnificative. Dar dacă ar fi să dețin resursele necesare, cred că as rămâne pe varianta de a vizita toate țările… să nu ratez niciuna. Dar dacă m-aș gîndi la un traseu, probabil m-ar tenta o călătorie tematică în jurul Pămîntului .

Desigur… călătorii tematice în jurul lumii se pot face întotdeauna. Una perfect naționalistă ar fi cea pe urmele lui Dumitru Dan, care a terminat abia in 1923 ultimii 4000 de km din călătorie deși știa că premiul s-a devalorizat, însă și-a dorit să arate că românii nu abandonează. Dar ar fi interesantă o călătorie romantică în jurul lumii, bifând toate locurile pline de romantism din lume, sau o călătorie în jurul lumii pe urmele celor mai celebre locuri din filme. Sau poate ne întoarcem iar la Phileas Fogg și valetul său, Passepartout căci cărțile ne-au ajutat mereu să călătorim cu gândul în cele mai îndepărtate locuri ale lumii. Cred că se poate întocmi o direcție de călătorie în jurul lumii pe orice tematică și chiar ar fi interesant de studiat turismul astfel.

E doar o idee… așa cum au pornit și alti Globe-trotteri înainte… de la o simplă idee. Și ca un fapt, la Christian Tour am găsit oferte pentru o foarte mare diversitate de destinații, ceea ce înseamnă că lejer poți oricând să faci Ocolul Pământului în… câte zile vrei tu.

Articol realizat în cadrul competiției SuperBlog.