Zilele acestea am fost provocată de Superblog și Spacer – IT comes home! să răspund la întrebarea: Ce gadgeturi folosesc ca și blogger și în viața de zi cu zi și cum mi-aș putea imagina viața fără ele. Mi s-a părut o întrebare extrem de dificilă pentru că realitatea e că aș avea o casă complet goală dacă aș scoate gadgeturile și derivatele lor.

Sunt blogger în timpul liber. Asta înseamnă că o semnificativă parte din viață îmi petrec online cu diverse tehnologii și aparate IT care mă înconjoară fără să îmi dau seama uneori. Nu m-am gândit prea des la acest aspect, dar, acum că privesc în ansamblu apartamentul, realizez că sunt realemente înconjurată de produse electronice de diferite feluri. Știam că sunt o persoană strângătoare, dar realizez acum că sunt dincolo de imaginație. Și sincer, mă cam mândresc cu acest aspect.

Analizez rafturile și realizez că am un sertar special pentru periferice PC, electronice mici și accesorii smartphone. Mai am un sertar cu diverse cabluri mari și mici, boxe portabile și accesoriile pentru microfon. Alt sertar e pentru gaming pentru că acolo țin dvd-urile cu jocuri și accesoriile asociate. Nici nu știu când am strâns atat de multe jocuri, însă îmi sunt toate dragi și le joc cu plăcere.

Acum realizez că am nu mai puțin de 3 laptopuri în casă pentru că după ce l-am cumparat pe cel nou acum câteva luni, nu am renuntat la cel vechi. Voiam să îl duc la țară, însă încă nu m-am hotărât. Nu are vreun sens să menționez că am și o cutie cu accesorii laptop. Îmi iubesc colecția de mouse-uri. Aleg mouse-ul după inspirație. Camere foto și video, telefoanele mobile, ceasuri smart, stative, microfoane, hard-disk-uri externe sunt peste tot cum privesc în cameră. Unele dintre acestea pleacă alături de noi în fiecare zi.

Gadgeturile sunt peste tot în casa mea, ce-i drept, însă le-am colecționat cu drag și le folosim cu și mai mult drag. Avem si gadgeturi nostalgice precum faimosul joc de TV Terminator  sau Agenda electronică Harry Potter, sau celebrul PokéDex. Bine, mai avem câteva jocuri electronice precum Monopolly electronic, Vrei sa fii miliardar electronic, Battleship electronic. Toate astea, însă, sunt la limita dintre gadget și mit. Nici măcar consolele Nitendo 3Ds nu le putem considera chiar gadgeturi deși le putem conecta la internet.

Jumătatea mea are o pasiune obsedantă pentru gadgeturi și mereu mă trezesc că mai comandă un cablu sau o ceva care face ceva când e conectat la pc sau telefon. E blindat zilnic cu nelipsitul smartwatch pe care nu îl lasă acasă nici când uită să îl încarce, casca bluetooth, smartphone-ul, cel puțin două baterii externe (are vreo cinci, desigur), cablul pentru conectare stick la telefon. Mai nou a găsit un soi de pad care permite încărcarea wireless. Nu e de mirare că el are mereu geanta plină… pentru că le cară pe toate. Nu vrei să știi câte ia cu el în vacanță. Păi…. ce-i o cameră foto fără stativ mare, stativ mic, selfie stick. Dar poate și filmăm un pic dacă e lumină faină… Ai prins ideea. Mă dau gadgeturile afară din casă.

Am nevoie de ele? Indubitabil! Aș putea trăi fără ele? Hmm. Ar fi o provocare. Ar trebui să am cel puțin telefonul mobil cu acces la internet pentru a putea scrie pe blog. Și de multe ori, în călătorii asta fac. Spre deosebire de mulți alți bloggeri, eu m-am obisnuit să scriu pe blog de pe telefon și găsesc această activitate chiar relaxantă. De fapt, și acest articol este scris de pe telefon și cred că se conturează binișor.

Uneori simt lipsa gadgeturilor. Este firesc. Sunt grafician și jurnalist de profesie. Întreaga mea activitate se desfășoară în compania gadgeturilor. Lucrez la pc cel putin 10 ore pe zi, iar apoi, fiind cinefilă, mai bag la tv cel puțin un film sau serial în fiecare seară. Am noroc că încă mă țin ochii, iar pasiunea mea este cea care mă motivează de fiecare dată.

Ce m-aș face fără ele? Hmm… dar abia aștept să mă întorc acasă la ele. Încerc să fiu pregătotă pentru orice proiect multimedia. Am până și aparat de Karaoke. Desigur, iau în considerare ideea de a face un ministudio… cândva. Și poate că îl voi face. Cert este că viața mea ar fi dificilă fără gadgeturi pentru că profesia mea este, asemeni bloggingului pe care îl practic din pasiune, legată de tot ce înseamnă gadgeturi. De fapt, prin natura profesiei, activitatea mea zilnică nu poate fi desfășurată fără o imensitate de electronice în jurul meu. Mă înconjoară și mă invadează și nici nu am realizat cât de multe sunt până acum când am fost întrebată. Acum zăresc că am până și o micuță dronă pe un raft.

Clar nu îți dau adresa unde locuiesc…

Gadgeturile mă conectează uneori foarte puternic. Când lucrez sunt atât de concentrată încât de multe ori ca să mă întrebi ceva trebuie să mă deconectezi la propriu. O poveste amuzantă este cum am ajuns să cad din pat cu laptopul.

Era cam 6 dimineața și m-am trezit înaintea ceasului. Cum aveam de lucru la o revistă, am zis să mai lucrez puțin de dimineață până mă pregătesc să plec la birou. Așa că m-am așezat cu laptopul în brațe și m-am apucat de paginat. La ora 7 de obicei sună alarma de la telefon ca să ne trezească pentru muncă, însă în acea dimineață, pe lângă alama telefonului meu care sună vesel și melodios, jumătatea mea s-a gândit să își pună și el alarma sa pentru că fusese foarte obosit și se temea că nu o va auzi pe a mea. Telefonul lui sună ca o alarmă de alertă. În secunda în care această alarmă a penetrat liniștea paralizantă a dimineții care mă ajutase să mă concentrez asupra activității în desfășurare, am tresărit atât de tare încât mână mi-a fugit instinctiv către masa care ținea telefonul urlător și după aceea s-a târât întregul meu corp, cu laptop cu tot.

M-am prăvălit pe podea, cu laptop, cu pătură, cu o sperietură grozavă. Cotul meu era în monitor, iar acesta avea superbe culori amestecate pe ecran. Dumnezeu știe cum am reușit să salvez fișierul… sau nu mai știu. O fi fost doar norocul meu că Indesign-ul are un autosave destul de fidel, cert este că dacă era sa refac o întreagă revistă aș fi fost crunt supărată.

Tot ce mă gândeam era cum naiba voi preda eu revista la timp fără să am monitor. Timp de o oră și jumătate, până să reușesc să dau de IT-istul care mă salvează când dau de belea, am stat și am analizat ce opțiuni am. Am căutat monitoare pe net, ce prețuri există, ce specificații. M-am panicat că dacă s-a stricat mai mult decât monitorul și voi pierde totul de pe laptop. A fost o panică generală, dar s-a rezolvat în aceeași zi. Am avut noroc și era doar ecranul spart. Dar de atunci am devenit mult mai responsabilă. Mi-am cumpărat un HDD extern pe care țin toate lucrurile care stăteau până atunci în pc. A fost o lecție utilă și sunt încântată că am scăpat ieftin… de acea dată.

Cred că acest episod este și cel care a dat startul la atenția mea către gadgeturi. De atunci sunt mereu la curent cu noile electronice. Și de aceea sunt super încântată că i-am întâlnit pe cei de la Spacer – IT comes home! E timpul să studiez piața pentru noi gadgeturi…

Articol redactat în cadrul competiției Superblog.