Nu stiu daca ai auzit pana acum despre Marea “criza” de hartie igienica. Undeva prin ani 70′, Johnny Carson, unul dintre cei mai iubiti comedianti ai Americii, a facut o gluma la televizor cum ca a inceput sa dispara de pe piata hartia igienica. A doua zi, americanii au dat iama in supermarketuri sa realizeze un stoc cu pretuitul produs de igiena si curatenie. Vazand rafturile golite si alti americani au inceput sa se panicheze creand o isterie generala. Johnny Carson a clarificat gluma ulterior, ba chiar a aratat si un filmulet dintr-o fabrica, unde  producatorii de hartie igienica lucrau de zor la role. Acestia, insa, au reusit abia in 3 saptamani sa acopere lipsa produsa peste noapte.

Povestea aceasta m-a pus mereu pe ganduri. E chiar asa importanta in viata noastra hartia igienica? Putem trai fara servetele sau prosoape pliate de hartie

Hmm… nu.

Si intr-un fel inteleg perfect situatia. Carei persoane nu i s-a intamplat sa mearga la toaleta si sa realizeze ca tocmai ce s-a terminat hartia igienica cand deja era prea tarziu sa poata iesi sa ia o noua rola din dulap? De fapt, este o situatie atat de des intalnita incat a devenit deja un cliseu in cinematografia de comedie.

Studiile arata ca desi s-au inventat diverse instrumente precum uscatorul de maini tot prosoapele de hartie ne feresc mai eficient de microbi. Si zau, tu de cate ori pe saptamana schimbi prosoapele din baie sau bucatarie? Cel putin in bucatarie nu il folosim mereu doar pentru a ne sterge pe maini dupa ce le-am spalat. Nu voi intra mai mult in detalii pentru ca sunt sigura ca stii despre ce vorbesc.

Si in fond si la urma urmei, de ce sa nu folosim servete de hartie in bucatarie? Sunt de unica folosinta, deci microbii nu apuca sa fie raspanditi. Nu conteaza daca se pateaza, nu le vei baga la spalat. Absorb umezeala mai bine, asta e cert. Si in plus, sunt din plin.

Am mereu un raft plin in camara cu astfel de produse pentru diverse activitati casnice, iar mama mereu ne da in sacosa pachete de servetele pentru orice ocazie.

Chiar si pentru banala raceala o rola de hartie igienica este mult mai eficienta decat batistele textile. Acelea trebuiesc spalate…reigienizate.

Sa recunoastem. Hartia igienica si produsele din aceasta gama ne salveaza atat timpul cat si efectiv viata. E un obiect obisnuit si aparent neimportant, insa atunci cand lipseste realizezi ca nu prea poti trai fara acesta.

Ideea asta imi aduce aminte de o alta criza din SUA. Defapt era vorba despre o greva a ziarelor de New York prin anii 40′. Timp de doua saptamani nu au aparut ziarele si conform unui studiu realizat in acele zile, oameniilor nu le lipseau neaparat stirile de pe prima pagina, ci informatiile simple, generale si de interes comunitar cum ar fi starea vremii, programul cinematografului, informatiile despre bursa.

Din acest punct de vedere ne putem imagina si situatia hartiei igienice, un produs aparent banal, dar, nelipsit in orice casa.

Tu ai putea imagina viata fara hartie igienica?

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2014.