Am pasit rapid in biroul spatios si bine luminat de razele soarelui. O energie pozitiva parca rupta din cartile de arhitectura Feng Shui ma cuprindea, iar atmosfera calda si primitoare m-a incurajat sa cred ca sunt in locul potrivit. Agentul, cu eleganta Doctorului Watson si privirea agera a lui Sherlok Holmes, m-a analizat din cap pana in picioare, m-a invitat sa iau loc si sa imi spun problema.

– Domnule Agent, Va multumesc mult ca m-ati primit cu o asemenea rapiditate. Vedeti dumneavoastra, este deja cunoscut faptul ca am reusit sa obtin mult asteptatul credit Prima Casa si prin urmare provocarea de a-mi gasi o locuinta perfecta intr-o suma nu tocmai mare pentru suprafata dorita este o realitate greu de implementat. Am gasit cateva candidate, insa,  desi par ok, trebuie sa luam in calcul una dintre cele mai importante aspecte ale locuintei: Un certificat energetic. Desigur, probabil ca proprietarii ar fi trebuit sa fie aici, acum, insa imi doresc o analiza amanuntita si recent realizata. Stiti, achizitia unei case este o decizie foarte importanta si nu as dori sa platesc timp de 30 de ani ceva ce nu are sanse sa fie trainic. Dorim totusi un certificat energetic ieftin, insa foarte eficient.

– Va multumesc ca apelati la expertiza oferita de noi. Voi trece direct la subiect. Pierderile de caldura sunt o problema serioasa, intradevar, iar ele se reflecta inclusiv in plata pentru intretinere. Sunt foarte interesat de cazul dumneavoastra tocmai pentru ca ne ofera o provocare suplimentara prin compararea a mai multe oportunitati. Desigur, este interesant sa gasim o locuinta care sa fie si accesibila in buget, si cat mai bine izolata termic pentru a nu necesita reparatii capitale. Marile probleme apar, desigur la apartamentele cu pereti exteriori care sunt batuti in mod direct de frig, ploaie si vant. Putem rezolva cazul dumneavoastra foarte rapid, in patru ore de la vizionarea apartamentelor in cauza. In urma acestui document meticulos realizat veti putea stii exact ce avantaje si dezavantaje exista in momentul negocierii apartamentului ales. Dupa cum probabil stiti, verdictul poate oscila intre A si G, A reprezentand un apartament perfect din punct de vedere termic si G reprezetand unul nu tocmai bine cotat din punctul de vedere al confortului termic si al performantei energetice. Desigur, un apartament care are clasa energetica B sau C este si el destul de ok, insa are nevoie de mici reparatii care sa ii sporeasca comfortul termic. Fiecare element al studiului nostru este detaliat pe cinci mari categorii: incalzire, apa calda de consum, climatizare, ventilare mecanica si iluminat artificial. Astfel se poate observa care dintre elemente trebuie imbunatatit. Avem, desigur, la indemana si dotarea tehnica pentru termografie care ne va ajut sa descoperim eficient pierderile de caldura prin senzori cu infrarosu.

– Va multumesc mult, domnule Agent. Timp avem putin, asa ca hai sa-i dam bice!

Articol redactat in cadrul competitiei Spring Superblog 2017