Cand lucram in radio “plecam” in fiecare zi intr-un loc inedit si fascinant. Descopeream locuri, traditii, oameni noi si totul parea mai usor. Nu trebuia sa stau la cozi pentru muzee, nu trebuia sa ma feresc de soare sau de ploaie… sau de tantari. Asta deoarece eu calatoream cu gandul in imaginatia mea si reuseam sa le arat ascultatorilor frumusetea intregii lumi.

Sunt doar cateva locuri de care m-am indragostit iremediabil si pe care inca nu am reusit sa le vizitez. Cel despre care iti voi povesti astazi este poate cel mai neasteptat loc in care sa plec…insa imi doresc foarte mult sa ajung. Nu obisnuiesc sa mananc nici peste, soare nu am voie, iar tantarii ma iubesc. Si cu toate acestea… NU pot rata Delta Dunarii. Si crede-ma ca nici tu.

Hai sa iti spun cate ceva despre cel mai nou pamant format pe teritoriul romanesc, un loc foarte important pentru intregul continent european. Este ceva surprinzator cum pot locui oameni intr-o zona cu foarte multa apa si mlastini in jur. Oare ce mananca? unde si cum isi construiesc ei casele? Dar cum se feresc ei de tantari?

Delta se formeaza ca o campie triunghiulara la varsarea unui fluviu in mare sau ocean. Numele de delta vine de la forma triunghiulara a literei grecesti Delta.

In delta romaneasca, Dunarea se desparte in 3 parti numinte bratele dunarii. Ele sunt: Chilia in nord, Sulina in Centru si Sf Gheoghe în Sud. Intre aceste brate exista canale create de om, garle, mlastini si lacuri.

Delta are un relief de campie, iar altitudinea este de 0 m care inseamna ca este la nivelul marii.

Delta este cea mai noua regiune din Romania, s-a format acum 6000 de ani intr-un golf al marii negre datorita depunerilor de aluviuni si sedimente aduse de forta fluviului. Curentii marini au sigilat si blocat aceste straturi de pietris in golf. Delta este inca in proces de crestere si acumuleaza anual peste 40 metri patrati.

Desi este o zona mlastinoasa, plina de stuf si apa, sunt oameni care locuiesc aici. Exista cateva mici sate si un singur oras-port, Sulina. Populatia deltei si-a facut case pe cateva petice de pamant si pietris numite Grinduri si Ostroave. Amandoua au fost create natural de catre aluviunile depuse in gramezi de curentii fluviului si ai marii. Grindurile fluviale sunt formate de-a lungul bratelor dun?rii, datorita aluviunilor de care iti spuneam, iar grindurile marine sunt formate din nisip, sunt mai inalte si au fost aduse de curentii marini. Cel mai mare grind se numeste Letea unde poti intalni o specie de fluture nocturn unic în Europa. Hrana principala a oamenilor din delta este pestele. Cum ar fi sa locuiesti in Delta si sa mananci dimineata peste, la pranz peste si seara peste?

Delta Dunarii a fost desemnata “rezervatie a biosferei” si este considerata cea mai bine conservata delta din Europa. In aceasta delta traiesc o multime de animale. Clima este secetoasa si insorita si de aceea aici locuiesc permanent sau vin sa ierneze cele mai multe specii de pasari din toata Europa. Daca mergem in delta putem observa diferite pasari precum pelicani, gaste s?lbatice sau lebede. De asemenea, in delta tr?iesc doi pesti foarte rari, Sturionul si morunul din care se prepara pretuitele icre negre. Stiai ca aici exista aici si doua plante carnivore? Dar broaste testoase care traiesc 120 de ani?

Sunt o multime de lucruri fascinante de trait in Delta.

Mirifica Delta a Dunarii, cu intinderea sa de ape, alternand cu uscatul, ofera conditii ideale pentru petrecerea vacantelor. Si nu trebuie sa fii neap?rat pescar, ca sa-ti placa aici. In Delta pot veni atat amatorii de senzatii tari, cat si cei ce cauta liniste si relaxare; atat cei obisnuiti cu hotelurile de lux din Occident, cat si cei ce aduna cu greu banii necesari unui concediu decent; atat pensionarii, cat si copiii. Merit?… Si trebuie sa iti spun ca merita si mai mult daca iti deschizi apetitul plecand in Delta Dunarii prin castigarea unui sejur all inclusive de 7 zile la Complexul Turistic Comorile Deltei.  Pe pagina lor de facebook poti afla toate detaliile concursului care este in plina desfasurare.

Dar hai sa iti povestesc despre aceasta locatie fascinanta. Ei bine, situat in inima Deltei, care prin ea insasi este „spectaculoasa”, locatia de 3 stele atrage atentia, la randul sau, tot prin „spectaculozitate”, dar intr-un fel mai aparte, prin modul in care este contruita, prin posibilitatile multiple de recreere oferite turistilor, precum si prin peisajul incantator, care dezvaluie panorame spectaculoase ale tinuturilor salbatice.

Unde?

Complexul Turistic Comorile Deltei se gaseste mai exact pe malul bratului Sulina, in satul Gorgova, com. Maliuc, jud. Tulcea. Accesul spre complexul Comorile Deltei se face cu masina de teren sau cu barca…lucru care mi se pare fascinant. Complexul are 35 de locuri de cazare, deci este ideal pentru un teambuilding. Camerele sunt dotate cu tot ce ai nevoie, iar seara poti organiza petreceri in restaurantul frumos amenajat al complexului.

Cele mai apreciate sunt plimbarile cu barca cu motor, catamaranul sau ATV-ul, ori excursiile organizate in Delta Dunarii. Si la Comorile Deltei poti beneficia de o multitudine de mijoace de transport prin delta: Un jeep Nissan Patrol care te asteapta pentru aventuri in locuri in care singurul mijloc de transport este SUV-ul…uuu…suna fain!; Un catamaran cu fotolii confortabile in plimbari de relaxare…ador relaxarea!; O barca cu motor de viteza…ohooo sa te vaaad!; Un ATV pentru plimbari locale… care cu siguranta vor fi memorabile; si un Camion de armata impozant…care cu siguranta va face curios si fericit oricare junior.

Ce-i drept cred ca in Delta poti realiza un superb photoshooting in minunatia numita Delta Dunarii. Delta ofera multe…trebuie doar vizitate. Iar cand poti sa le vizitezi la un pret accesibil si mai ales all inclusive…pai nu mai e timp de pierdut. Hai in Delta!