Waw! Au trecut 8 ani! Parca mai ieri postam primul articol pe blog, o poezie scrijelita in palma

Ma simt intr-un fel veterana desi sunt convinsa ca intotdeauna e loc de mai bine. Am invatat o multime de lucruri in acesti opt ani. Cel mai important lucru este ca am invatat sa scriu. Nu ca nu as fi stiut… ci mi-am cizelat felul de scriitura si modul de a-mi aseza gandurile mele zburdalnice. Dar despre cum m-au schimbat anii de blogging voi scrie poate la anul…sau peste 2 ani( la un deceniu de blogging). Pana una alta…m-am gandit sa realizez o lista cu lucruri pe care le-am invatat in cei 8 ani de blogging. Asta nu inseamna ca le si respect pe toate. Oh…. as vrea! Timpul e vinovat insa… Cu toate acestea, desi nu detin secretul intoarcerii in timp si nici vreo masina a timpului pentru a nu comite greseli mai mici sau mai mari, sunt sigura ca poti gasi utile informatiile urmatoare, mai ales daca esti un blogger la inceput de drum. Si eu inca mai invat…

Multe dintre aceste informatii le-am invatat in facultate, la cursurile de online si jurnalistica. Ar mai fi cu sigurata multe de adaugat. De fapt recunosc faptul ca nu am reusit sub nici o forma sa ajung la cartile din biblioteca pentru a aduce o oarecare documentare jurnalistica articolului. Si daca o faceam reuseam cu usurinta sa scriu un adevarat roman in limitele blogosferice. Daca am uitat ceva important, te invit cu drag sa adaugi un comentariu in josul articolului.

Asadar…

8 ani…. de ce nu… 80 de lucruri invatate despre blogging….cate 10 pentru fiecare an…hmmm?

Cateva lucruri despre titluri…

  1. Titlul este cel mai important dintr-o postare pe blog.
  2. Titlurile trebuie sa fie scurte si cat se poate de simpatice…trebuie sa atraga atentia pentru a fi accesate.
  3. Daca titlurile sunt prea lungi ele vor fi indexate mai greu de Google si implicit mai greu de gasit in cautari. Incearca sa nu ai mai mult de 65 de caractere in titlu.
  4. Niciodata nu vei stii cu exactitate ce isi doresc cititorii. Cere pareri despre titlurile folosite persoanelor apropiate.
  5. Gandeste-te cam ce ar putea oamenii sa caute pentru a da peste blogul tau pe Google. Foloseste astfel de cuvinte in titlu.
  6. Statisticile spun ca titlurile care au cuvinte negative au o rata mai crescuta de accesare. Nu sunt intru-totul de acord, insa cred ca cele mai accesate articole ale mele au avut teme negative.
  7. Daca folosesti numere in titlu…foloseste numere magice… nu degeaba se numesc astfel…aduc accesari mai multe.
  8. Oamenii obisnuiesc sa scaneze titlurile…le citesc pe sarite si in special primele 2-3 cuvinte de la inceputul si sfarsitul titlului.
  9. Incearca sa te adresezi direct cititorului inca din titlu
  10. Incearca sa ai titluri cat mai clare. Cititorii ar putea abandona textul daca nu stiu despre ce e vorba.
  11. Sunt o multime de formule pentru a alcatui un titlu atractiv…Trebuie doar sa gasesti reteta care functioneaza la tine. Note to myself-> trebuie sa scriu un articol curand despre asta.
  12. Nu te obisnui sa mergi pe ideea ziarelor de scandal cu titluri socante care nu au legatura cu continutul doar pentru atragerea cititorilor. Le vei pierde increderea.
  13. Incearca sa scrii titluri care invoca o nota de curiozitate atunci cand e posibil. Asta atrage share-urile de pe Facebook.
  14. Titlurile incarcate cu emotie aduc o multime de oameni pe articole.
  15. Citeste diverse reviste. Unii reporteri si redactori chiar stiu sa puna titluri atractive.
  16. Nu incepe sa scrii un articol cu titlul decat daca ai deja unul in minte…e posibil sa ramai cu pagina goala mai mult timp decat ti-ai propus.
  17. Twitterul e un prieten bun. Fii sigur ca titlurile sunt indeajuns de scurte sa incapa intr-o postare de Twitter.

    Cateva lucruri despre scris…

  18. Verifica intotdeauna textele inainte de a le da publish. Nu stii niciodata ce greseli se pot strecura din intamplare.
  19. Incearca sa pui in introducere o intrebare sau o mica intriga…e un mod usor de a prinde cititorii.
  20. Scrie intotdeauna la singular si foloseste cuvinte precum “tu”, “eu”. Ajuta la creearea unei conversatii si in plus…sunt sigura ca nu or sa se stranga 5 oameni la un computer sa citeasca articolul…deci nu are sens sa le vorbesti la plural cu “voi”.
  21. Nu uita niciodata sa scrii o concluzie la final. Este un mod simplu de a rezuma intregul mesaj transmis.
  22. Daca ai un text mare foloseste subtitluri pentru a usura citirea.
  23. Foloseste italicul si boldul in aranjarea articolului. Ajuta la lizibilitate.
  24. Mesajele lungi sunt mult mai digerabile daca folosesti enumerari cu cifre sau bullets.
  25. E bine sa iti subliniezi intotdeauna ideile principale inainte sa te apuci de scris. Te ajuta sa scrii mai usor si mai organizat.
  26. Spune o poveste. O reamintesc adesea, recunosc. Insa pentru mine un articol fara poveste este gol si te ingroapa in anonimat.
  27. Fii sincer si personal cu cititorii tai. O conexiune la nivel emotional ii va aduce din nou pe blog…ca o vizita intre prieteni. Si alege atent cuvintele. Cititorii vor sa empatizeze. Acum, evident ca nu ne vom pune chiar sufletul pe tava…dar nu strica din loc in loc o urma de om sub cuvinte.
  28. Scrie doar despre ce esti pasionat. Cititorul va simti entuziasmul din scriitura, iar articolele acestea au un plus.
  29. Daca nu ti-ai gasit inca stilul de scris, atunci experimenteaza diverse stiluri…e singurul mod in care iti poti gasi calea.
  30. Momentul potrivit de a scrie este atunci cand te loveste o idee. Daca reusesti sa iti pui ideile in pagina cand sunt proaspete ai numai de castigat.
  31. Nu scrie niciodata in graba. Stiu ca timpul nu e prietenul meu bun…si cam asta e marea mea problema din ultima vreme, insa un continut de calitate nu se obtine decat cu timp si exercitiu.
  32. Nu tot ce scrii e publicabil. Se intampla oricui sa aiba si articole mai proaste…dar nu le publica decat daca esti multumit de ele….dupa ce le rescrii poate.
  33. Cuvinte goale, fraze care nu spun nimic, text de umplutura…nu ajuta… Fii sigur ca iti sustii punctul de vedere…nu o lalai.
  34. Poti intotdeauna sa ceri parerea si chiar ajutorul unui blogger experimentat daca nu esti sigur ca articolele tale sunt ok.
  35. Citeste articolul la final cu voce tare. Nu numai ca vei putea corecta mai usor virgulele ratacite si vei observa evenuale repetitii sau greseli, dar vei analiza mai usor felul in care “curge” articolul si daca mai lipseste ceva din el.
  36. Desi multi bloggeri sustin scrierea cu diacritice, adevarul este ca inca nu am avut rabdarea sa le pun in articole. Un motiv este si pentru ca nu scriu mereu de pe tastatura pc-ului. Si totusi…daca deja au aparut si domenii cu diacritice… de ce nu?

    Cateva lucruri despre idei…

  37. Cele mai bune idei nu vin petrecandu-ti timpul in fata unui ecran. Exploreaza-ti creativitatea prin socializare si descoperirea lumii din jurul tau.
  38. Citeste blogosfera. Poate sa iti dea idei noi si poate chiar descoperi retete ale succesului.
  39. Google Analytics mi se pare de foarte mare ajutor pentru a afla mai multe despre articolele tale. Nu mai scrie despre subiecte care nu au adus deloc trafic.
  40. Citeste reviste sau carti pentru idei noi
  41. Mergi la filme si piese de teatru…
  42. Ideile, sa spunem, scremute tind sa creeze articole slabe…lasa ideile sa vina natural.
  43. Daca nu ai idei, fa un mic brainstorming cu alte persoanele din jurul tau. Orice conversatie banala poate naste o idee interesanta.
  44. Cineva drag imi povestea cate informatii proaspete afla zilnic de pe Reddit… Acesta, dar si multe alte pagini cu iz de forum sunt unelte la care musai trebuie sa te abonezi…nu stii ce idei noi gasesti acolo.
  45. Evident, cele mai populare tread-uri pot fi exact subiectele perfecte de abordat.

    Cateva lucruri despre comentarii…

  46. Adreseaza-le intotdeauna cititorilor cate o intrebare la final de articol. Te ajuta sa cresti numarul de comentarii.
  47. Comentariile cu buton de reply mi se par foarte utile pentru organizare.
  48. Facebook comments mi se pare ca mai mult incurca si in plus aceste comentarii nu sunt idexate in Google cu succes.
  49. Nu te astepta ca oamenii sa iti comenteze daca tu nu intentionezi sa le raspunzi de fiecare data.
  50. Cand raspunzi la un comentariu fa asta tot printr-un comentariu. Asta denota faptul ca iti pasa de fiecare.
  51. Fii prompt. Raspunde comentariilor chiar atunci cand vin. Rapiditatea raspunsului tau poate sa genereze revenirea cititorului pe pagina pentru a-ti raspunde la mesaj.
  52. Plugin-ul de abonare la comentarii este o unealta buna. Este excelent ca cititorii tai sa primeasca email cu noile comentarii. Sunt sanse mari sa se intoarca pe site.
  53. Modereaza comentariile. Nu lasa Spam-ul sa creasca pentru ca un blog cu comentarii de tip spam e unul neingrijit.
  54. Incearca sa nu lasi sa se simta auto-promovarea. Scopul este de a ajuta cititorii, nu de a-i convinge sa plateasca pentru ceva. O incredere castigata in mod dezinteresat poate ajuta mai mult pe termen lung.
  55. Povestile si experientele personale par sa adune mai multe comentarii.
  56. Dimineata…se poosteaza mai multe comentarii decat in alte momente din zi.

    Cateva lucruri despre organizarea timpului de scris…

  57. E util sa scrii cat mai des, altfel va fi greu de crescut traficul. Eu sunt exemplul perfect…poate ca as fi mult mai sus daca as reusi sa scriu mai des.
  58. Incearca sa iti creezi un program bine stabilit pentru a posta articole. Chit ca e un program de o data pe saptamana sau o data pe luna…fixeaza-l si tine-te de el.
  59. De luni pana joi sunt cele mai bune zile de postat.
  60. De vineri pana duminica traficul este mai slab. Cine sta in fata calculatorului in weekend.
  61. Majoritatea oamenilor citesc bloguri dimineata…la cafea.
  62. Statisticile spun ca cel mai bun moment pentru a posta un articol este lunea la ora 11.
  63. Femeile citesc mai putin blogosfera in timpul serii decat barbatii… Sa fie pentru ca ele pregatesc cina?
  64. Evident ca daca postezi de doua ori pe zi vei avea trafic mai bun decat cei care posteaza o singura data pe zi. Dar cum putini ne-am putea lauda cu o cariera in blogging…

    Cateva lucruri despre SEO…

  65. Un plugin de SEO este foarte util. Multi bloggeri recomanda pentru WordPress plugin-ul Yoast SEO.
  66. Pune -uri catre articole mai vechi ale tale. Vei reaminti cititorilor articole mai vechi care pot primi vizite noi. Ajuta si la indexare.
  67. Nu scrie articolul pentru a fi indexat de Google. Scrie-l pentru cititori…Google trebuie sa isi adapteze algorimii de indexare si cautare. Asa cum a facut la campania “romanii sunt…”
  68. Articolele de  minim 2000 de cuvinte au sanse mai mari sa ajunga pe locuri fruntase pe Google.
  69. Asta nu inseamna ca articolele mai mici nu vor avea nici o sansa… Continutul conteaza cel mai mult. Sa fie de calitate.
  70. Creeaza infografice! Este un mod excelent sa ai noi cititori si citari. In timp, aceste citari iti vor aduce noi cititori.
  71. Daca indesi o multime de cuvinte cheie in articole nu te va ajuta foarte mult… din contra.
  72. Nu te chinui sa optimizezi blogul in jurul unor cuvinte cheie. Scrie articole de calitate, iar Dl Google te va recompensa.
  73. Titlurile si subtitlurile din postari ajuta si ele la indexare.

    Cateva lucruri despre Social media…

  74. Cei mai multi oameni stau pe twitter in juul orei 17.
  75. Posteaza acelasi articol pe Twitter de mai multe ori pentru a ajunge la cat mai multi oameni.
  76. Zisera statisticile ca oamenii sharuiesc pe Facebook cel mai mult pe la ora 12 sambata.
  77. Pune un buton de share la finalul articolului…
  78. De ce nu… Invita-ti cititorii sa sharuiasca articolul la final… E un mod bun de a creste vizibilitatea articolului.
  79. Foloseste social meta tags. Asta daca vrei mai multi cititori din Social media.
  80. Roaga-ti cuoscutii sa iti sharuiasca articolele. Ajuta.

Acestea fiind spuse, nu uita sa impartasesti articolul in social media si te astept sa-mi lasi un semn la comentarii.