Au trecut 10 ani de cand Anim’est-ul si-a deschis pentru prima data portile. Si iata ca din 2012 joc si eu in hora lor si ma mandresc de lucrurile frumoase pe care le fac pentru animatia romaneasca si nu numai. Stii bine ca intotdeauna am fost extrem de sensibila cand a venit vorba de animatie.
Anul acesta, Anim’est e traditie. Anul acesta Festivalul are loc intre 2 și 11 octombrie la cele trei locatii inedite de anul trecut, respectiv : Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu si Re:Animation Hub. Zece ani, zece zile de efervescenta pe gustul iubitorilor de animatie de toate varstele. In ton cu spiritul festiv al aniversarii unui deceniu, editia 2015 va avea o tematica muzicala, pregatind o serie de filme-surpriza. Nu exista nici macar o picatura de indoiala ca in acest an echipa Anim’est pregateste o multime de filme inedite. Am aflat despre cateva, asa ca nu vad de ce nu ti le-as spune si tie. Sunt atat de entuziasmata si abia astept sa le vizonez pe marile ecrane ale festivalului.
In zece ani Anim’est a ridicat animatia romaneasca, incet, incet, de la “nimic nou sub soare” pana la “avem animatori si mai nou avem si filme”. Cu ocazia deschiderii ediției aniversare a festivalului vom putea viziona proiectia docu-dramei Muntele magic (2015), in regia Ancai Damian. Este al doilea lungmetraj de animatie romanesc de dupa 1989, primul fiind Crulic – drumul spre dincolo, a carui regie poarta aceeasi semnatura si care a deschis editia Anim’est din 2011.
Animația Muntele magic este o coproductie Romania – Franta – Polonia si aduce în prim-plan călătoria prin aproape jumatate de secol de istorie a polonezului Adam Jacek Winker, artist, fotograf, dar ai un experimentat alpinist. Alaturi de Crulic – drumul spre dincolo, premiat pentru Cel mai bun film în 2012 la Annecy, Muntele magic face parte dintr-o trilogie despre eroism, nuantand raportul individului cu istoria prin perspectiva mortii si a faptelor sale.
O explozie de animatii interconectate, Muntele magic foloseste o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hartie, desen animat, fotografie si film. Partile animate au fost lucrate in doua studiouri din Romania, Abis si DSG, si intr-un studio din Polonia. Din echipa de artisti animatori au facut parte Theodore Ushev, Raluca Popa, Tomek Duck, Dan Panaitescu si Sergiu Negulici, acestia doi din urma fiind si traineri in cadrul Animation Worksheep.
Animatia a fost selectata in competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Karlovy Vary, cel mai mare festival de film din Europa de Est, unde a primit Mentiunea Speciala a Juriului. In Romania, Muntele magic, distribuit de Aparte Film, va fi lansat pe marile ecrane pe 9 octombrie.
Publicul prezent la cea de-a 10-a ediţie a festivalului Anim’est se va bucura de prezenta lui Kōji Yamamura, unul dintre cei mai cunoscuti animatori independenti ai momentului. Regizor, scenarist si ilustrator, japonezul in varsta de 51 de ani este invitat sa faca parte din juriul competitiilor de lungmetraj si scurtmetraj si va prezenta, de asemenea, un program de animatii in cadrul sectiunii Minimest, dedicat celor mici, precum si o selectie speciala de scurtmetraje pentru adulti.
De asemenea, in cadrul festivalului, o sectiune speciala va fi dedicata animatiei norvegiene, Norvegia fiind tara invitata la cea de-a 10-a editie Anim’est. Programul „norvegian“ va fi compus din mai multe scurtmetraje realizate din 1913 si pana in prezent.
Vom putea viziona si o selectie a celor mai bune scurtmetraje de animatie produse de unul dintre cele mai importante studiouri din Franta, Autour de Minuit.
Niciun comentariu până acum