A zecea ecranizare din lumea magica imaginata de J. K. Rowling tocmai a intrat in cinematografe si se bucura de atentie din partea tuturor celor fascinati de lumea magiei din intreaga lume.

Dupa cum probabil stiai, seria Fantastic Beasts este un prequel pentru seria Harry Potter care ne-a introdus in minunata lume magica iesita din bagheta lui J. K. Rowling acum 20 de ani. Nici acum nu-mi vine sa cred ca au trecut 20 de ani… dar iata ca nici noi nu mai suntem copii… si intamplator… si povestea devine din ce in ce mai tulbure si mai intunecata.

Fanii francizei vrajitoresti nu vor fi dezamagiti de noul film Fantastic Beasts: Crimes of Grindelwald. Insa, la o privire mai atenta, acest film i-ar putea prinde cu greu pe cei neinitiati, “incuiatii” daca este sa intram intr-un anumit spirit, pentru ca nu este un film de sine statator. Voi reveni la aceasta idee putin mai jos.

Filmul debuteaza cu actiunile petrecute la cateva luni dupa primul Fantastic Beasts odata cu transferul lui Grindelwald de la o inchisoare la alta.
Personajele indragite se reintorc: Newt Scamander, Tina, Queenie, Jacob, dar si personajele intunecate: Grindelwald si Credence. Cunoastem personaje noi, unele mentionate in filmul anterior: Leta Lestrange, Theseus Scamander, dar si personaje pe care le-am intalnit in seria Harry Potter: Albus Dumbledore, Naghini si chiar Nicholas Flamel.

Fiecare dintre personaje are o poveste, fiecare cauta ceva in acest film. Toate se leaga la final si o mare parte dintre intrebari isi gasesc raspuns sau dezvolta alte intrebari.

Desi imi e teama sa intru in detalii, mi-ar parea rau sa nu o fac. Personajele sunt conturate cu o interesanta atentie la detalii. Le vom analiza pe rand… cu riscul de a ajunge la un articol interminabil. Totusi… aceasta bucata o voi pune la dispozitia cititorului… asa vei avea versiunea scurta si versiunea lunga a povestii, cu detalii despre personaje si mici scamatorii spoilericesti care pur si simplu vor da gust recenziei fara a strica savoarea filmului pe care trebuie musai sa il vezi.

Cateva detalii despre personaje

Newt Scamander, eroul povestii noastre se teme cel mai mult de ideea de a lucra intr-un birou. De aceea refuza oferta de a-i fi curatat cazierul (cu privire la nebunia creata in primul film) in schimbul alarurarii sale in echipa de Aurori a Ministerului Britanic de Magie. Asta nu il opreste insa isi petreaca timp cu animalele sale intr-un laborator extins lasat in grija asistentei sale care este amorezata de el. Si cam asta reprezinta partea de animale fantastice din titlu. Asta… desigur daca nu putem considera ca si omul/vrajitorul poate trece drept animal fantastic… Ei… exagerez putin.. mai intalnim animale fantastice de-a lungul filmului, insa ele nu sunt actiunea centrala a filmului.

Niflerul este din nou animalut problema, insa de aceasta data avem de-a face cu bebelusi nifler. Multi si adorabili. Awww.

Queenie este din nou sarea si piperul filmului tinand cont ca Jacob este atat de amorezat de ea pentru ca iubirea este cea mai puternica magie din lume. Aceasta iubire imposibila este partea de poveste care m-a emotionat intens. Inocenta celor doi este atat de tragica si decizia de a alege partile pe care cei doi trebuie sa o faca ne arata ca o decizie comuna poate fi interpretata printr-o rezolvare diferita.

Datorita unei erori de tipar intr-un ziar, Tina are sperantele naruite in ceea ce priveste posibila relatie a sa cu Newt si in incercarea de a uita despre asta, calatoreste la Paris intr-o misiune ca auror.

Acolo a ajuns si Credence… baiatul afectat de Obscurus… despre care toti credeau ca a pierit in filmul anterior. In Paris se angajeaza la Circul magic unde o intalneste pe Naghini, o tanara care poarta un blestem greu asupra sa: se poate transforma in sarpe si in viitor va deveni definitiv sarpe. Am mai intalnit-o in seria Harry Potter… este acelasi sarpe care se infructa din Severus Snape si care este Horocrux al lui Voldemort. Credence isi cauta familia si scopul in viata. E ceva despre el pe care fiecare personaj din film il cauta si de aceea el este cheia intregii povesti. Pe Credence il cauta si Tina si pe el trebuia sa il vaneze si Newt daca accepta postul de Auror.

Problema este ca nu numai personajele bune il cauta, ci si cel mai rau vrajitor din aceasta perioada, Gellert Grindelwald. L-am intalnit pe Johnny Deep in acest rol pentru foarte putin timp in primul film. Este antagonistul despre care am auzit in seria Harry Potter si stim doar ca are ceva de impartit cu Albus Dumbledore. De interpretarea lui Johnny Deep in acest rol… nu pot sa ma iau pentru ca a fost exceptionala. Rolul sau este unul foarte complex, iar felul in care strange adepti in aceat film este aproape himnotizant. Acelasi lucru il pot spune si despre cea a lui Jude Law in rolul tanarului profesor Dumbledore. A reusit sa intre in pielea personajului tinand cont de seria anterioara. Este interesant de urmarit din aceasta perspectiva. Interatiunea lui Dumbledore cu restul personajelor nu poate decat sa iti transmita ca pune ceva la cale…

Theseus Scamander si Leta Lestrange: o relatie pe care Newt nu o intelege. Theseus este fratele-erou-auror al lui Newt, iar Leta este fosta lui colega de la Hogwarts… poate singura persoana care il intelegea in acea perioada. Si totusi… Leta l-a ales pe Theseus si acest triunghi bantuie acest film intr-un mod tragic. Este ceva interesant despre Leta… asta ne-am dat seama oarescum si in primul film… insa acum aflam cum este sa fii Slytherin si sa nu vrei sa fii considerat o persona rea.

Nicholas Flamel este aparitia, sa ii spunem, istorica a filmului… are o savoare si o mare insemnatate pentru fanii seriei Harry Potter pentru ca sunt sigura ca toti s-au intrebat alaturi de celebrul trio din serie: “Cine este Nicholas Flamel?”

O aparitie total neasteptata a fost Profesoara McGonagal. In 1927, cand are loc filmul, teoretic ea nu este inca nascuta… si totusi ea este prezenta in film? Suntem siguri ca exista o explicatie…(timeturners) dar vom afla poate peste doi ani despre ce este vorba. Pana atunci putem doar specula…astept ideila tale in comentarii daca vrei sa dezbatem aceasta tema sau oricare alta din film.

Decorul si obiectele folosite sunt ca de obicei fantastice si absolut uluitoare. Felul in care obiectele noastre obisnuite sunt interpretate si folosite in lumea magica este deosebit, iar fiecare loc este bogat in detalii si semnificatii unele mai mult sau mai putin cunoscute.

In acest film intram in ministerele de magie din Franta si din Marea Britanie, care sunt superbe, dar si in deja nostalgica scoala de magie si vrajitorie Hogwarts. Acest loc magic trezeste atat in noi, cat si in personajele prezente in film amintiri intense, iar lucrul cel mai fascintant este ca in acele momente… oricine se poate simti ca si cum ar fi studiat acolo si ne reintoarcem dupa atatia ani la poate cea mai iubita scoala din lume.

Oh da! Se intampla multe in acest film… poate mai multe decat putem digera la o prima vizionare, insa simt ca totul are o semnificatie. Si daca aglomeratia este singurul lucru pe care pot sa il reprosez acestui film…atunci inseamna ca merita neaparat vazut.

Sunt sigura ca regizorul, David Yates, care are experienta cu aceasta lume regizand cam jumatate dintre filmele din “Wizarding World”, dar si JK Rowling, care s-a ocupat foarte atent de poveste semnand scenariul, stiu ce au de facut in continuare si, desi filmul este clar unul de desfasurare a actiunii, totul va prinde contur. Cel mai neplacut este faptul ca suntem in mijlocul filmului. Nu vom putea afla ce se intampla mai departe decat peste doi ani, insa peste cativa ani, cand vom avea acces la toate filmele si vom face un maraton Fantastic Beasts vom privi cu siguranta diferit povestea… vom putea intelege mult mai usor ce si cum.

Am facut asta de multe ori cu Harry Potter: de cate ori aparea un film nou le revedeam si pe celelalte.

Sa zicem ca JK Rowling a avut pentru Seria Harry Potter avantajul ca timpul si hartia au putut suporta orice. Acest lucru nu a fost posibil in cazul Fantastic Beasts. Nu a fost timp ca ideile sa se aseze si sa fie scrise inainte. Prin urmare o multime de detalii au fost adaugate intr-un mod aproape haotic si aglomerat. Cu siguranta acestea vor fi explicate si dezvoltate in urmatorul film, insa pana atunci vom trai cu speculatii si o usoara senzatie de sufocare asupra acestei parti din film…pentru ca mie mi se pare pur si simplu o parte dintr-un singur film, o mica felie de poveste.

Lumea aceasta magica face parte din noi de 20 de ani si aproape ca stii ca este reala… adica vrei sa crezi ca este… si pentru sufletul nostru chiar este. Cele 7 carti scrise de JK Rowling au deschis o lume pe care o vrem ca fiind reala si nu degeaba Harry Potter este cea mai citita serie pentru copii din intreaga lume. De aceea seria Fantastic Beasts este atat de importanta si pretioasa pentru fanii din intreaga lume si sunt ferm convinsa ca JK Rowling nu are de gand sa ne dezamageasca.

Mi se pare un film rau? Nu! E un film de legatura si trebuie vazut neaparat pentru a intelege ce a fost si ce va sa fie. Daca esti fan al seriei cu siguranta vei saluta reintrarea in lumea magica si vei iesi din cinematograf nerabdator sa afli ce se va mai intampla.

Daca ai aterizat de pe Luna si pana acum nu ai citit vreo carte sau vazut vreun film din seria Harry Potter, nu rata aceasta experienta. Aceasta poveste a trecut de mult barierele unei povesti pentru copii si te va captiva indiferent de varsta. Sunt sigura ca vei prinde din urma povestea astfel incat sa prinzi acest film inca in cinematografe. Vine vacanta de iarna… si cartile sunt si ele la promotie. Iar filmul este in cinematografele din toata tara datorita Freeman Entertainment.

Asadar, daca intamplator faci parte dintre cei neinitiati, iti recomand sa vezi macar primul film Fantastic Beasts inainte sa intri in cinematograf… desi recomand cu mare caldura si intreaga serie Harry Potter. Dupa cum spuneam… e o serie pe care am vazut-o de multe ori… si totusi o revad de fiecare data cu o extraordinara placere.