România este un stat care a trecut în istoria sa prin diverse regimuri și moduri de conducere. Încă de la formarea Daciei, și pășind prin secole zbuciumate, putem observa suișuri și coborâșuri în ceea ce presupune a conduce și a fi condus. Ultima jumătate de secol a trecut țara de la un sistem totalitarist printr-o perioadă de tranziție care se îndreaptă încet dar sperăm că sigur către democrație. Încă ne luptăm cu această fază și general nu pare că am ajuns complet acolo. Suntem la faza în care ne revoltăm, creăm petiții online și chiar referendumuri.

Chestia e că și viața te trece, la nivel de individ, de la o formă de totalitarism la una de democrație, ciclu care se va desfășura de mai multe ori în viața ta. Hai să îți povestesc puțin.

Fiecare dintre noi creștem ca fiind copii într-o casă în care adulții decid pentru noi fie că suntem sau nu de acord cu aceste lucruri. Părinții decid dacă mâncăm spanac sau ciorbă sau mâncăm cartofi prăjiți… de exemplu.

Pe măsură ce creștem ajungem să ne revoltăm și să ne câștigăm independența. Părinții realizează că se pot baza pe ideile tale și îți oferă drepul la vot. Dincolo de acest fapt, deciziile pe care le aveți de luat se impart la trei sau mai mulți acum și intervine democrația în familie dacă este acceptată.

După câțiva ani, decizia îți aparține să îți iei o casă a ta și să îți organizezi viața singur. Te întorci la o formă cumva de totalitarism atunci când cunoști pe cineva, însă nu ai încrederea necesară în acea persoană. Practic tu iei deciziile cu privire la relație. De exemplu chiar dacă gătești ceva să îi faci o surpriză, decizia este a ta de a găti ceva sau nu, iar partenerul nu are încă vreo putere de decizie democratică.

Apoi treceți pe partea de tranziție în momentul în care vă mutați împreună.

Ai trecut de la decizii care te-au influențat și pe care le-ai luat solitar, în care nu te-ai consultat cu nimeni, apoi toate deciziile sunt luate în cuplu. Desigur, sunt și decizii luate indiviual pentru că nu ți-ai exprimat dorința sau opinia. Apoi începi să comunici mai eficient și ați colaborat în orice decizie aveați de luat împreună. Comunicarea este primul semn de democrație.

Sunt și momente în care te revolți “Îmi iei pentru a treia seară consecutivă pizza?” Dacă nu te ridici și îți exprimi opinia vei mânca probabil tot pizza în fiecare seară.

În totalitarism nu ai cum să faci astfel de alegeri. În România de dinainte de Revoluție românii aveau cartele de mâncare limitate la o cantitate de alimente pe zi / lună / săptămână. Astăzi poți să te organizezi cum dorești și crezi de cuviință și poți ține cont de părerea celor din jurul tău.

Desigur, întemeierea unei familii ne intoarce la o nouă formă de totalitarism prin care ne impunem față de copii oferindu-le strict ce considerăm noi util pentru ei. Nu contează că lor nu le place broccoli, va trebui să îl mănânce. Pe măsură ce crește, copilul își va câștiga dreptul la vot și posibilitatea de a-și exprima liber opiniile. și iată ne întoarcem în mod circular la povestea despre care spuneam.

Vezi cât de important este să îți exprimi părerea în casă? În țară de ce ar fi diferit?

Dacă nu îți exprimi o opinie, te poți aștepta ca rezultatul să fie diferit față de ce ți-ai dori. Și din punct de vedere moral nu ai niciun drept de a te plânge de acest lucru.

Experiența ne-a arătat de nenumărate ori în ultima perioadă că unde-s doi puterea crește și numai împreună putem schimba ceva.

Desigur, tuturor le e ușor să fie indiferență și să îi lase pe alții să aleagă în locul lor și chiar să le impună anumite lucruri, însă dreptul de a alege este unul pe care l-am câștigat cu greu în istorie. Și a ne lăsa în voia sorții ar fi pur și simplu trist. Votul este unealta democrației și trebuie să îl folosim pentru a ne face auziți.

România are nevoie de oameni care să lucreze împreună pentru o țară în care fiecare să se poată dezvolta și ridica în picioare.

Democrația este un proces şi, în acelaşi timp, un obiectiv sau ideal care nu poate fi atins fără participarea deplină a tuturor.

Citisem undeva că “Totalitarismul nu este neapărat opusul democrației, folosește instrumentele democratice spre a-și lărgi baza de masă, dar în mod cert este antiteza valorilor liberale, a pluralismului.” și atunci mi-am dat seama cât de ușor se poate trece de cealaltă parte a baricadei. Important este să ne dăm seama la timp.

Dincolo de teorii și cuvinte cheie care fac diferența între totalitarism și democrație, exiști tu, exist și eu și toți ceilalți care avem ambiția să nu ne lăsăm pradă comodității, să alegem pentru viitorul care ni se întrezărește și pe care ni-l putem construi fiecare după cum ni-l putem imagina. România este construită din noi și nu o putem dezamăgi prin indiferență. Pentru că indiferența este ceea ce ne dezbină.

Articol redactat în cadrul competiției Superblog.