Noaptea Muzeelor este acea zi din an in care poti vizita o mare parte dintre muzee in mod gratuit. Unde pui si faptul ca unele dintre ele organizeaza evenimente speciale cu aceasta ocazie.
Bun. Sa trecem peste teaser caci povestea este ceva mai ampla.
International Museum Day/Ziua Internationala a Muzeelor este o sarbatoare cu o lunga traditie in intreaga lume, initiata de către Consiliul International al Muzeelor (ICOM). Aceasta a fost organizata pentru prima data in 1977 si este sarbatorita in fiecare an in ziua de 18 mai. Tema editiei din 2018 este „Hyperconnected museums: New approaches, new publics”.
Sambata este Noaptea Muzeelor
Ei… si pentru ca 18 mai pica vineri, muzeele vor fi deschise pentru Noaptea Muzeelor sambata, 19 mai.
Cei care ma cunosc, stiu ca in fiecare an strang o mica echipa alaturi de care realizez un adevarat maraton al muzeelor. Cum am reusit sa vizitez 15 muzee intr-o singura editie…? Cum am reusit sa nu stau la cozi si sa vad tot ce ma intereseaza in tihna? Iti voi spune tot in cele ce urmeaza.
Cum sa vizitezi toate muzeele intr-o noapte.
- Site-ul iti arata tot ce trebuie sa stii. Pe el gasesti harta muzeelor precum adresa si orele in care vor fi acestea deschise.
- Fa-ti o lista cu toate muzeele pe care doresti sa le vezi si noteaza orele la care se deschid si orele la care se inchid. Vei observa ca Noaptea muzeelor incepe pe la pranz sau chiar dimineata.
- Majoritatea vizitatorilor se aglomereaza noaptea, iar planul nostru este sa stam cat mai putin la coada. De aceea vom incepe calatoria cat mai devreme posibil.
- Itinerariul se va stabili in functie de proximitate intre locatii si de orele de deschidere, de preferat intr-un mod circular. Chiar este un drum pierdut daca sari de la un muzeu dintr-un colt al orasului in celalalt… mai ales daca iei muzeele la picior, fara masina.
- Aici intra in functiune Harta muzeelor unde poti vedea pozitia exacta a locatiilor. Vei descoperi o multime de muzee foarte aproape unele de altele. Daca ai deja o harta tiparita poti trasa cu un creion ruta pe care vrei sa o urmezi. Este foarte eficient mai ales atunci cand ai o lista lunga de muzee.
- Toate muzeele sunt deosebite. Nu este cazul sa pleci de la premisa ca numai muzeele princiale merita vizitate. Ma scoate din minti vesnica si nelimitata coada de la muzeul Antipa. Cat stai acolo poti vizita si te poti bucura de cel putin 3 muzee mai mici… care iti ofera o plaja mai larga de informatii si la care poti prinde diverse expozitii si evenimente inedite. Desigur, asta nu inseamna ca nu merita vizitat si Antipa, si altele… voi reveni pe acest subiect.
- Tine cont ca exista si muzee care la noaptea muzeelor iti ofera spre vizitare doar un soi de “demo”. In aceasta situatie este Muzeul Cotroceni. Trebuie sa te gandesti bine daca vrei sa stai doua ore la coada pentru a vedea 30% din muzeu. Am patit-o si mi-am dat seama de acest lucru pentru ca il mai vizitasem complet inainte. Oricum… este clar de revizitat…insa trebuie musai gasca de minim 10 persoane… scrie-mi daca vrei sa ne organizam.
- Informeaza-te despre muzee pentru a nu fi dezamagit. Noi am fost destul de dezamagiti de muzeul de Arta Contemporana. Am stat destul de mult la coada pentru ca am ajuns noaptea acolo si cand am ajuns inauntru am cam regretat. Am concluzionat ca probabil nu am inteles noi arta asta contemporana.
- Cateva dintre muzeele prezente la Noaptea Muzeelor in acest an pe care nu le-as rata sub nicio forma sunt: Muzeul Cartilor si Hartilor Vechi – un muzeu care desi mai greu de gasit in labirintul de stradute cu nume asemanatoare, a fost un muzeu care a venit de fiecare data cu ceva nou; Muzeul Pompierilor, situat la Foisorul de foc, un muzeu care iti poate povesti cum era sa arda tot Bucurestiul din temelii din cauza unui copilas nazdravan; Muzeul Aviatiei, care pe langa avioane, iti ofera o calatorie interesanta in trecut… ah si chiar merita vazut desi este destul de departe de Centru, mi-a parut rau ca l-am scos de atatea ori afara din lista datorita distantei; Muzeul Cailor Ferate – ceva nou si fascinant; Muzeul Severeanu – un adevarat loc plin de istorie… bine organizat si cu exponate deosebite. Mai sunt si altele care ar trebui trecute pe aceasta lista, insa te las sa descoperi si tu muzeele si eventual sa imi povestesti in comentarii despre ce impresie ti-au lasat.
- Muzeele nu trebuie vizitate numai de Noaptea muzeelor doar pentru ca este gratis. In multe dintre ele am revenit si cu alte ocazii pentru ca oricat de in tihna ai vizita 10 muzee la Noaptea muzeelor, adevarata informatie o digeri la o a doua vizitare. Ce-i drept prefer acest eveniment pentru ca reuseste sa ma organizeze mai usor, insa recomand oricui sa viziteze muzeele atat din Bucuresti, dar si din tara sau strainatate. Iti pot spune atat de multe despre un loc si te pot fascina si inspira.
In incheiere voi adauga o poza memorabila cu gasca la coada de la muzeul Cotroceni din 2016. Sarbatoream la fiecare stalp de cate treceam. Si din fericire a fost printre putinele cozi la care am luat parte cu ocazia acestui eveniment… lucru pe care ti-l doresc si tie.
Niciun comentariu până acum