Nu sunt nici prima si nici singura dintre prietenii mei care se gandesc tanjind la o prima casa in care sa locuiasca fie singuri, fie cu jumatatea lor. In concluzie, astazi m-am decis sa va informez in legatura cu un mic detaliu care va va ajuta sa nu luati teapa in achizitia primei case.

Sunt sigur ca printre voi sunt nenumarate persoane care nu spun ca nu au vazut dar, nici nu au auzit de un certificat energetic pentru o locuinta. Recunosc, nici eu nu eram informat dar, necesitatea isi spune cuvantul si in acelasi mod sunt sigur ca ai ajus si tu, cititorule, la acest articol, din necesitate.

 

Am aflat recent, in cautarile mele online, despre existenta si necesitatea unui certificat energetic. Ce iti spune acest certificat?

La fel ca si mine, si tu ai un certificat de nastere care mentioneaza locul nasterii, data si numele. Asa este si in cazul certificatului energetic care este unic pentru fiecare locuinta specificand : localizarea sa, data realizarii certificarii (deoarece este valabila pe o durata de 10 ani) si o gramada de informatii utile despre care iti voi vorbi in continuare.

Am denumit articolul “cum sa nu iti iei teapa” in mod special deoarece in urma achizitionarii unui apartament incep sa apara vicii ascunse. Nu mai mentionez constructiile vechi in care gaseai diverse obiecte in zidarie, eu am gasit o cizma si o sticla de vodca. In acest context fac referire la viciile ascunse din punct de vedere al confortului termic care poate afecta locuinta si prin efecte secundare: igrasie, investitii suplimentare imediate in primul an de la achizitie si in cazul in care blocul este destul de vechi explozii ale tevilor sau al caloriferului.

Acest certificat energetic despre care iti spun te va informa in legatura cu situatia confortului termic al apartamentului in raport cu o cladire ideala de referinta. Printre informatiile necesare vei gasi consumul anual estimat de energie electrica, indicele de emisii de dioxid de carbon( care iti va atrage atentia referitor la cat de aerisita este locuinta), consumul estimat anual pentru : incalzire, apa calda de consum, climatizare, ventilare mecanica si iluminat artificial. In functie de aceste aspecte, locuinta primeste un indicativ al notarii eficientei energetice.

audit-energetic1

De ce este importanta aceasta informatie pentru a nu te trezi cu costuri suplimentare? Deoarece un apartament care are o clasa energetica a incalzirii mai scazuta poate genera costuri mai mari pe timp de iarna.

Un exemplu concret:

In garsoniera in care am locuit pana anul trecut in noiembrie, pe timp de iarna am avut surpriza de a avea un cost al intretinerii care depasea suma de 350 de LEI intr-o luna.
In apartamentul in care locuiesc in prezent, in care am doua camere, nu doar una, intretinerea pe timp de iarna s-a mentinut sub 300 LEI. Initial sunt sigur ca aceasta diferenta nu ti se va parea considerabila dar, te asigur ca in timp o vei resimti la buzunar si fiind apartament propriu vei dori sa ii conservi energia interioara (fie prin instalarea de termopane, fie prin adaugarea unui strat suplimentar de polistiren pe perete).

Nici achizitia unui apartament care nu are ventilatia mecanica optima nu este una inteligenta deoarece impune achizitia unui aer conditionat si mentinerea lui in functiune zilnica in perioadele de canicula, lucru care nu este de dorit in cazul in care nu locuiesti in Cernavoda, unde energia electrica este foarte ieftina.

certificat-energetic1

Certificatul energetic mentioneaza si consumul anual pentru iluminatul artificial dar, rugamintea mea este ca acesta sa nu fie excesiv. Afectarea sistemul imunitar si cancerul de san sunt printre cele mai teribile rezultate ale iluminatului artificial in exces. Daca putem avea parte in timpul zilei de lumina naturala benefica organismului, de ce sa nu o facem?

In concluzie, un astfel de certificat este necesar inainte de a lua o decizie in privinta achizitiei deoarece te poate scapa de multe neplaceri.

Daca totusi de aflii peintre cei 1 000 000 000 de oameni care au cumparat inainte de a studia acest aspect, nu este prea tarziu. Un certificat energetic este ieftin si daca incluzi si o termografie pentru a afla unde ai pierderile de caldura pe timp de iarna vei putea foarte usor sa faci investitiile necesare printr-o metoda inteligenta. Decizia este in mana ta, si este la o cautare de Google distanta. Personal, am gasit foarte rapid pe www.avizez.ro, de exemplu, astfel de servicii si preturile sunt in regula.

Daca acest articol te-a ajutat in achizitia primei tale case sau in orice alt fel te rog sa imi scrii in comentarii.

Acest articol a fost scrispentru Spring SuperBlog 2015.