Este vorba de mama, care de cand are cont pe Facebook si-a schimbat viziunea asupra multor aspecte. Pe langa faptul ca stie sa dea like si share si imi trimite zilnic poze cu diverse simpatcisme, a inceput sa studieze noi domenii de imbunatatire a vietii.

A inceput incet cu retete de mancare sanatoasa si sfaturi de ingrijire si sanatate, insa pe masura ce a invatat sa umble mai mult pe facebook, a ajuns la chestii la care eu nu prea ma gandisem atat de mult anterior. De exemplu, m-a innebunit cu economisirea energetica. Cred ca daca o intrebi, poate sa iti explice de la un cap la coada ce inseamna fiecare din aceste sagetele. Eu nu stiu decat ca verde e bine, rosu e rau.

De Black Friday m-a stresat ca vrea masina de spalat cu cel putin un A+. I-am luat cu A+++ ca sa fiu sigura ca are destui de + cat sa fie multumita.

Nici cu televizorul nu m-a lasat prea moale…insa acolo voia Full HD si minim A.

Mi-a tinut ditamai polologhia consumului de electricitate si recent am primit cadou becuri economice…caci vorba aia: te tine mult si nu consuma. Mi-a si exemplificat, certandu-ma ca de ce las prizele ocupate, ca se cheltuiesc o multime de bani cand nu avem grija de aparaturile aflate in stand-by:

Consumul anual al echipamentelor care raman in stand-by:
Incarcatorul telefonului: 7 kwh/an *o.4=2.8 lei
Cafetiera: 13 kwh/an*0.4=5.2 lei
Ceas cu radio: 15 kwh/an*0.4=6 lei
Radio: 15 kwh/an*0.4=6 lei
Computer: 43 kwh/an*0.4=17.3 lei
Televizor: 48 kwh/an*0.4=19.2 lei
Imprimanta: 15 kwh/an*0.4=6 lei

Nu pare mult, insa adunate iata ca sumele cresc substantial. Unde mai pui ca unele dintre obiecte nu sunt singulare. Iar din banii economsiti iti poti cumpara o carte. Putina economie nu strica. O solutie eficenta pentru aparatura aflata in stand-by este un prelungitor cu intrerupator sau chiar timer pe care il poti opri atunci cand nu folosesti aparatele in discutie, si ma ales aunci cand nu esti acasa, poti face economii semnificative.

Recent i s-a pus pata mamei ca la vara vrea sa verifice cerificatul energetic al cladirii si sa antifoneze doi pereti ai sufrageriei…care sunt exteriori… cu polistiren… pentru ca i se pare ca iarna asta a fost cam frig. Noi, ce-i drept, nu ne-am vaitat…caci locuim intr-un apartamet cu balcon pe toata latura peretilor exteriori si temperatura este chiar ok si vara si iarna. Cat despre mama, ma bucur ca si-a gasit vocatia facebook-cista. Sper totusi sa nu ma trecesc maine-poiaine ca vrea sa devina expert in termografie.

Articol redactat pentru Spring Superblog 2016.