Sunt o persoană friguroasă de fel, însă nu m-am văitat niciodată de frig precum Gerilă din poveste. Mulți se amuză pe seama mea că am mereu un strat în plus de haine când ies din casă și dacă în privința temperaturilor de afară nu prea avem ce să facem, ne rămâne să ne gândim cum stăm cu frigul în clădiri. Oare toate clădirile au certificat energetic?
Aș vrea să îți povestesc despre cum am ajuns să îmi dau demisia pentru că era prea frig. Nu, nu e o metaforă despre frigul din sufletul oamenilor, deși a fost și acesta un factor important în luarea deciziei, ci era frigul Bobotezei în birou. Afară era o toamnă decentă… nici prea caldă, nici prea rece.
Era acum mai mulți ani, nici nu mai știu exact câți, iar în CV nici nu mi-am trecut această aventură, nefiind concludentă. Am crezut că am găsit jobul perfect. Era fix pe domeniul meu și era foarte aproape de casă. Eram foarte încântată de oportunitate și abia așteptam să merg acolo. M-am împăcat și cu ideea că softurile de pe pc sunt puțin cam învechite. Am zis că mă voi lămuri pe parcurs făcând acest downgrade profesional și că e noiembrie, nu ar strica să trec iarna în acest job și voi vedea la primăvară dacă vreau să merg mai departe cu salariul oferit și softurile învechite. Eram încântată pentru că urma să lucrez la una dintre companiile relativ cu tradiție din domeniul meu profesional. Voiam să învăț de la cei mai cei. Dar nu am bănuit că o voi face “the hard way”.
Prima săptămână acolo a fost de adaptare. Observam colegii că vin cu pulovere cam groase și treptat am început să o fac și eu. Mă gândeam că în curând vor da căldură la calorifere, însă pe măsură ce zilele au trecut s-a făcut și mai frig și s-a trecut la fulare și geci purtate în birou. Pereții erau reci, iar un firicel înfiorător de răcoare se simțea atunci când treceam pe lângă fereastră. Caloriferul era rece și era deja vremea la care acasa aveam deja căldură. Când stai 8 ore la birou…
În a două săptămână au fost aduse reșouri… câte două în birou. Începusem să lucrez tot mai greu și realizam că faceam greșeli în treburile mele pentru că nu mă puteam concentra. La sfârșitul acestei săptămâni șefa mi-a reproșat că nu se vede că sunt o profesionistă, că nu lucrez prea bine și i-am explicat că este cam frig în birou și am ajuns să lucrez cu mănușile pe mâini. În profesia mea precizia mouse-ului este importantă, iar atunci când îți tremură deja și sufletul te întrebi dacă mai are vreun sens. Colegii păreau de gheață, nu erau prea counicativi și nu se văitau în acest sens. Păreau că s-au obișnuit cu situația și își vedeau liniștiți de treabă.
Deja eram la capătul răbdării și mă gândeam să plec, când în cea de-a treia săptămână am primit un al treilea reșou în birou pe care l-am poziționat atât de aproape de picioare încât am constatat ulterior că am avut mici arsuri pe picioare prin pantaloni și cele două dresuri. Era ceva mai bine cu al treilea reșou. Nu mai era atât de frig și mă puteam concentra mai bine la ce aveam de făcut. Însă panoul electric era suprasolucitat și de câteva ori pe zi ne trezeam cu pene de curent. Și cred că îți imaginezi cât de “plăcut” este să lucrezi două ore la ceva și să te trezești că ți se închide brusc pc-ul.
În acel moment am realizat că oricât voi încerca, jobul este pentru cei care s-au obisnuit cu acesta. Dacă la început de decembrie încă nu dăduseră încă drumul la căldură în clădire era clar că o să ajungem în situații precum în The Day After Tomorrow. Clar nu trebuia să se asigure un astfel de mediu și poate că acest abuz ar fi trebuit anunțat la vreun organ abilitat în acest sens. Însă clădirea apartinea altcuiva și firma respectivă era chiriaș, deci cumva era mai complicată treaba. Le-am urat congelare plăcută, ei au considerat în continuare că nu știu să îmi fac treaba și frigul e doar o scuză.
Am decis să îmi fac sărbătorile acasa și să mă reorientez după Anul Nou.
Am preferat să nu fac tam-tam și nici să îmi pierd timpul să îi raportez undeva. Știu, nu meritau lăsați în pace, dar eram atât de înghețată, încât mi-au trebuit câteva zile să îmi scot frigul din oase. Desigur, nu a fost și nu va fi vreodată treaba mea să sugerez vreunui angajator să își realizeze un audit energetic, însă consider că este un lucru pe care orice companie ar trebui să îl aibă în vedere.
Aceasta este poate cea mai extremă situatie de job prin care am trecut în cariera mea și am realizat că oricâtă bunăvoință aș fi avut, când e frig nu poți lucra ok, randamentul scade și răbdarea se pierde în neant.
Dacă ești angajator cumva și ai ajuns aici întâmplător, analizează cu atenție confortul termic al angajaților tăi. Cercetările au arătat întotdeauna că un angajat care se simte confortabil la locul de muncă va lucra cu plăcere și își va depăși cu succes task-urile zilnice.
Un certificat energetic este ieftin și bazat pe acesta vei putea întocmi o listă cu îmbunătățiri ale confortului termic pentru angajați.
Mi-aș fi dorit să spun în final că povestea este una fictivă, însă faptul că este reală nu face decât să te încurajeze să realizezi cât de important este să lucrezi într-un loc ok.
De aici am plecat după 3 săptămâni. Aș fi plecat din prima zi, însă am zis că poate sunt eu friguroasă și să le dau o șansă. Iarna reală încă nu sosise, dar nici nu cred că aș fi vrut să o aștept acolo. Probabil că după ce am plecat eu au începu și caloriferele să ofere căldură, însă pierderile termice erau evidente în acest caz. Nu știu câți au plecat înaintea mea sau după mine, însă eu nu mi-am găsit locul în această firmă în care media de vărstă era aproape dublă față de cea pe care o aveam la acel moment.
Cert este că evaluarea energetică printr-un audit energetic este un proces important atât pentru o companie, cât și pentru apartamentul în care locuiești. Există o mulțime de locuri prin care căldura poate părăsi încăperile și risipa de căldură este o reală problemă atunci când te confrunți cu o iarnă friguroasă. Tocmai de aceea cred că evaluarea energetică poate fi clarificată și printr-o termografie a clădirii. Astfel se poate realiza o fotografie cu infraroșu prin care se pot observa clar locurile care pierd căldură. Sfaturile pentru renovare sunt de toate tipurile, de la cele pe care le poți face cu ușurință, până la cele care necesită reparații complexe. Un audit energetic poate dezvălui ce pași trebuie făcuți pentru a scădea considerabil costurile pentru încălzire și energie.
Pentru că nu mai este mult până când iarna aceasta își va intra în drepturi, îți transmit o îmbrățișare călduroasă și Sărbători fericite.
Articol redactat în cadrul competiției Superblog.
Niciun comentariu până acum