Imi amintesc de parca ar fi fost ieri prima mea interactiune in mediul online, primul moment in care am inceput sa comunic si cu persoane pe care nu le cunosteam fata in fata. Sa fie, iata, 8-9 ani de atunci.

Eram in clasa a 11-a de liceu si scriam poezii. Imi placea enorm ceea ce faceam si credeam ca o fac destul de bine, insa lipsa unui feedback m-a indreptat catre online. Din site in site am ajuns in comunitatea Bocancului literar. A fost prima oara cand am avut curajul sa cred ca pot scrie mai bine si am inceput efectiv sa lucrez la poeziile mele, sa invat de ce sa ma feresc si ce as fi putut imbunatati la texte. Nu au trecut multe luni si am primit o invitatie pe email la prima intalnire a comunitatii, un eveniment foarte dragut cu muzica, teatru si poezii recitate. Am avut super emotii si mi-am recitat si eu poeziile cu voce tremuranda. Atunci am cunoscut oameni frumosi si talentati: Sache, Dan, Dragos care faceau parte din organizare, dar si autori mai tineri sau mai batrani, insa cu un dar miunat al creatiei artistice.

Nu dupa mult timp, am primit oportunitatea de a deveni administrator al portalului…asta datorita activitatii mele continue pe site. Incepusem sa invat tot mai multe despre literatura, stilistica si versificatie si ofeream cu mare drag feedback autorilor. Intalnirile cu membrii site-ului au devenit tot mai dese si s-au transformat in scurt timp intr-un cenaclu de fiecare sambata seara. Nu lipseam la nici o editie si eram dedicata platformei. Ma simteam importanta si ma bucuram ca am o activitate deosebita. Ba chiar am initiat si o rubrica zilnica tare haioasa numita Brublema zilei. Cat despre cenaclu… pai mi-am sarbatorit si aniversarea de 19 ani acolo si am avut curajul ca in acea zi sa imi supun la critica o intreaga colectie de poezii noi. M-a tinut cam 3 ani aceasta aventura bocancioasa, care s-a sfarsit din lipsa timpului liber.

 

Anul trecut insa, m-am intors la cenaclu(numit Pariu pe prietenie). Poezii nu am mai scris de mult timp, insa daca va fi sa scriu, cu siguranta stiu ca pe bocancul literar voi gasi suportul necesar. Datorita acestei comunitati am ajuns sa fac teatru, am ajuns sa lucrez in radio, am publicat o carte si multe altele.

O alta comunitate din care am facut parte cu drag a fost ToateBlogurile.ro
Sunt bloggerita din 2007, insa ocazia de a testa prin 2009 platforma toate blogurile m-a facut sa prind cu adevarat gustul blogosferei. Am inceput sa interactionez mai mult cu bloggerii si sa citesc mai multe bloguri. Prin 2013, Victor, fondatorul platformei, a lansat si Rss Pub, un loc de socializare offline a oamenilor din online. Tot acolo mi-am cunoscut si jumatatea, un blogger ca si mine. Ba chiar si evenimentul Spring Superblog 2013 a avut loc la Rss pub.

Am facut parte si din alte comunitati, insa cred ca fiecare comunitate este diferita in felul ei si nu toate implica activitati demne de a te incuraja sa iesi din anonimat.

O alta activitate care m-a intampinat in mediul online si m-a purtat catre interactiunea din offline este platforma lucrurigratis.ro. Comunitatea organizeaza lunar intalniri offline(in mai multe orase chiar) in care fiecare aduce obiecte de care nu mai are nevoie, insa pe care alti oameni le-ar gasi utile. Cu aceasta ocazie o multime de oameni nevoiasi pot beneficia de o multime de lucruri necesare. Merg si eu destul de des sa donez diverse lucruri si simt o mare bucurie facand parte dintr-un proiect social deosebit.

Nu stiu ce impact au comunitatiile in viata altor persoane, insa pentru mine au avut mereu un impact social important. Evident, conteaza enorm tema comunitatii si atasamentul membrilor fata de aceasta tema.

Sunt realmente curioasa de impactul unei noi platfome de comunitate,  Komunomo. Imi place enorm modul acesteia de organizare si sper sa prinda cat mai mult la utilizatori.

Acest articol a fost scris pentru Superblog 2014.