Observ adesea acel stereotip despre faptul ca romanii sunt super religiosi si toata aceasta idee se lupta cu noua directie in care tot mai multi parinti isi retrag copiii de la ora de religie. Sunt doua extreme care nu ma fac decat sa trag concluzia ca religia a devenit pentru multi o chestie confuza. Oamenii fie nu o inteleg, fie nu stiu ce sa faca ca sa isi exprime sentimentele religioase.

Cred ca exista un motiv care ma duce cu gandul la aceasta abureala religioasa din ultma vreme. Lumea nu mai citeste. Lumea nu mai sta sa judece, sa inteleaga ideile religioase si semnificatiile acestora.

Biblia este cea mai cumparata si citita carte din toate timpurile. Cel putin asa spun statisticile. Aproape nu exista casa in care sa nu existe aceasta carte pe un raft. Fie ca ai o Biblie mai veche sau Biblia in Noua Traducere, nici nu conteaza.

Important este totusi sa pui mana pe ea, sa o deschizi si sa o citesti macar o data.

Da. Te gandesti acum la indoctrinare, insa nu iti spun sa mergi zi si noapte la biserica, sa mergi pe strada citind brosurici crestine cand traversezi, sa tii toate posturile si sa faci numai ce spune preotul. Din punctul meu de vedere, Dumnezeu este oriunde ai nevoie de el si iti multumeste ca te gandesti din cand in cand si la el. Daca il vizitezi si la biserica uneori este si mai bine, insa nu iti conditioneaza nimic.

Totusi, cred ca Biblia este cartea pe care oricine ar trebui sa o citeasca musai si am mai multe motive pentru care cred acest lucru.

In primul rand, contine cele mai multe invataturi posibile. Poate ca nu le intelegi din prima, insa pe masura ce inaintezi in varsta vei gasi ca in substrat Biblia are povesti cu talc, povesti care formeaza moralitatea de baza a unui om. De aceea cred ca orice copil, chiar daca nu se va inscrie la ora de religie, ar trebui cel putin sa citeasca Biblia(sau ce carte de capatai are religia sa) si sa traga singur concluziile. Ar putea fi chiar interesanta daca este vorba de Biblia ilustrata pentru copii.

Cine nu ar vrea sau n-ar fi macar curios sa citeasca cea ma vanduta carte din istorie? Prima traducere integrala a Bibliei in limba romana a fost tiparita in 1688, iar prima Biblie tiparita din lume a fost cea a lui Johannes Gutenberg, difuzata pe 23 februarie 1455.

Stiai ca Biblia ne-a spus care este forma pamantului, inainte de a ne-o dovedi Columb? (vezi Isaia 40:22).

O curiozitate care mie mi s-a parut interesanta spune asa: “Cea mai mica Biblie tiparita are 4.5 cm lungime, 3.2 cm latime, 2 cm grosime. A fost tiparita in Anglia, are 878 pagini, 20 g si poate fi citita cu lupa.” Mi-ar placea zau sa o “rasfoiesc”.

In concluzie, religia nu e despre extreme….o adori sau o detesti, ci este despre acumularea de informatii despre morala si conduita pozitiva. Biblia te invata sa fii un om empatic, sa iti ajuti aproapele, sa stii ce este familia, sa te feresti de lucrurile care iti pot face rau si sa faci alegeri bune in viata.

Si spun toate acestea fiind o persoana care nu isi va da copiii la ora de religie, dar care, insa, va avea grija sa ii explice copilului sau diferenta dintre bine si rau si ce inseamna Dumnezeu si religia.

Tu cand ai rasfoit Biblia ultima data?

Sursa poza