Zilele trecute am revazut filmul Leap year cu Amy Adams si un frumusel irlandez al carui nume l-am uitat (l.e. Matthew Goode).
Am fost surprinsa ca dl Cinefil nu il vazuse pana acum si m-am intrebat daca filmul descrie o legenda chiar pe bune sau e doar un simplu film, o banala poveste romantica. Azi sarbatorim Dragobetele, o sarbatoare cum nu se poate mai deosebita. Da, sarbatoarea iubirii la romani, ziua in care pasarile se imperecheaza, este un prilej de romantism. De aceea, cred ca “it’s only fair to wonder if i should consider Leap year”. Nu e ca si cum nu mi-ar fi trecut vreodata prin cap o astfel de nebunie, insa parca l-as lasa pe el sa prinda curaj…ce-i drept…sper sa nu astept 4 ani pana atunci…
Cred ca orice femeie viseaza la acel moment in care el se va aseza in genunchi si cu vocea mai tremuranda sau mai hotarata va pune mult sperata intrebare ce incepe cu “Vrei sa…”
Ehee…dar daca ai tot asteptat…si te-ai cam plictisit sa astepti…
Ai avea curajul sa pui tu Intrebarea?
Ce ai face?
Well…conform filmului..exista o zi cand femeile pot cere mana jumatatii lor. Este vorba de 29 februarie…o data la patru ani…si ghici ce… aceasta zi bate la usa. E imediat dupa colt cum s-ar spune.
Conform unei legende, care dateaza din secolul 5, un calugar irlandez, Sf. Bridget, s-a vaitat lui Sf. Patrick ca femeile trebuie sa astepte prea mult pentru ca petitorii sa isi faca putin curaj sa le ceara de sotii. Asa ca Sf. Patrick a decis sa le ofere femeilor o mica portita, o sansa pentu ca ele sa poata pune intrebarea in locul lor…o data la 4 ani.
O alta teorie a traditie se refera la regina Margaret a Scotiei care a decretat o astfel de lege pe la 1288. Legea permitea femeilor nemaritate libertatea de a face o cerere de casatorie intr-un an bisect, iar barbatul care refuza trebuia sa plateasca o amenda. Totusi, aceasta poveste este cam nefezabila in cazul in care Regina avea vreo 8 ani cand a murit si nu s-au gasit adnotari ale publicarii unei astfel de legi.
Desigur…multi spun ca traditia aceasta dateaza inca dinainte ca anul bisect sa fie luat in discutie in cadrul legislatiei engleze. Cu alte cuvinte….daca ziua nu exista…nu exista nici un motiv pentru care o femeie sa nu poata sa puna intrebarea.
In Danemarca, daca un barbat refuza propunerea unei femei, el trebuia sa ii daruiasca acesteia vreo 12 perechi de manusi, iar in Finlanda, barbatul trebuia sa ii daruiasca material pentru confectonarea unei fuste…si ce-i drept…in vremurile alea tesaturile erau destul de scumpe…
Bun…Dar de ce exista aceasta zi de 29 februarie? De ce se complica lucrurile astea? Ei bine. Pamantul face inconjurul Soarelui o data la 365.2422 zile( 365 de zile, cinci ore, 49 de minute si 16 secunde). Aceasta virgula ar decala in timp anotimpurile si de aceea ziua de 29 februarie echilibreaza o data la 4 ani calendarul pentru a fi conform anotimpurilor…zau…cum ar fi sa avem Martisorul vara sau mai rau…Craciunul vara? Bun…dar daca noi adaugam 24 de ore la 4 ani, adica adunat cate 6 ore rotunjite pentru fiecare an, calendarul ar ajunge in sute de ani inaintea anotimpurilor…si nici asa nu e bine, asa ca nu este o regula ca la fiecare 4 ani sa avem an bisect si pentru a compensa diferenţa de 44 de secunde vor fi ani bisecti doar anii seculari divizibili cu 400… Asadar vorbim de un calcul cu dus si intors…
Cum au inceput oamenii sa calculeze acest aspect?
In anul 45IHr, la Alexandria, astronomii coordonati de Sosigene compun un calendar simplist si usor de inteles de orcine. Noul calendar iulian (cunoscut și sub numele de “stilul vechi”) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 45 î.Hr fiind implementat sub domnia lui iulius Cezar. Acest calendar presupunea anul bisect o data la 4 ani, precum am calculaat si noi mai sus. Desi era un calendar mult mai precis decat modul vechi de calcul al timpului, nu s-au luat in consideratie acele secunde care in timp au decalat calendarul si astfel la 400ani ramane in urma cu aproximativ 3 zile.
Timpul a trecut, iar in 1582, intarzierea calendarului iulian era de 10 zile; de aceea s-a introdus calendarul gregorian (cunoscut și sub numele de “stilul nou”) de catre papa Grigore al XIII-lea, care: recupereaza aceasta intarziere , decretand ca dupa 4 octombire 1582 sa urmeze ziua de 15 octombrie. Este eliminata intarzierea si astfel s-a luat hotararea ca dintre anii seculari sa fie bisecti numai anii la care numarul secolelor este divizibil cu 4. De exemplu dintre anii 1700, 1800, 1900, 2000 ramane bisect numai anul 2000. Si acest calendar ramane inca in urma cu 1.2 zile la 4000 ani, diferenta care pana in prezent poate fi neglijata.
Unele populatii inca mai folosesc Calendarul pe rit vechi…cum ar fi in rusia, unde Craciunul si Anul nou se sarbatoresc in ianuarie. Pana acum am acumulat o diferenta intre cele doua calendare de 13 zile, ceea ce va creste cu o zi în 2100.
Am descoperit o legenda care explica din punct de vedere religios de ce se adauga o zi in plus la fiecare 4 ani. Se zice ca Sf. Casian, sarbatorit pe 29 februarie, s-ar fi dus la Dumnezeu sa-i ceară sa fie si el onorat, sa aiba o zi a lui, la fel ca si alti sfinti. Dumnezeu a fost nemultmit de masura faptelor bune pe care le-a savarsit si, suparat, i-a spus sfantului sa plece si sa se intoarca doar din patru in patru ani.
Exista totusi si o serie de traditii pe tema acestei zile care se dovedeste a fi doar un calcul matematic cu multe zecimale.
- Se spune ca oamenii nascuti in ani bisecti au puteri speciale si vindecatoare
- Nu e bine sa te casatoresti in an bisect pentru ca…ghinion…hi hi
- Dar nici sa divortezi nu se recomanda pentru ca…desigur…ghinion…in a gasi un inlocuitor.
- Ce an al schimbarilor…? Nu! Nu tu job nou, casa noua sau culoarea parului…
- Nu faci nici afacere noua si nici casa nu contruiesti…anul nu aduce spor.
- In concluzie, tot ce aduce noroc este sa faci copii…daca se poate in ziua de 29 februarie…dupa cum spuneam mai sus.
Ei da…sansele de a te naste pe 29 februarie sunt foarte slabe… mai exact, una la 1461, insa exista peste 5 milioane de oameni in lume si nu mai putin de 12 000 de romani nascuti pe 29 februarie. Anul acesta vor putea sa isi sarbatoreasca ziua de nastere scrisa in buletin. In alti ani au de ales data de 28 februarie sau pe cea de 1 martie…. Unii o aleg in functie de ora la care s-au nascut, insa cei nascuti la pranz nu prea stiu pe ce zi sa se serbeze. Persoanele nascute pe 29 februarie au ocazia sa isi serbeze ziua de nastere o data la patru ani, ajungand ca astfel cand au 64 de ani sunt felicitati pentru a 18-a oară, ca la majorat…ehee
Legende populare spun de asemenea ca in aceasta zi ciupercile devin toate otravitoare si de aceea nu este bine sa fie culese. De asemenea, se mai spune ca argintul purtat in aceasta zi fereste omul de necazuri.
In alta ordine de idei, 29 februarie este si ziua in care se sarbatoreste “Ziua Bolilor Rare”, iar anul bisect…din coincidenta, poate fi recunoscut si prin faptul ca este anul in care are loc Olimpiada de Vara.
Niciun comentariu până acum