Cadouri mici, cadouri mari…unele scumpe, altele cu simpla valoare sentimentala, alese cu un gust sau poate kitschuri… cert este ca in martie in special barbatilor le este oarecum dificil sa aleaga ceva pentru dame.

 

Unii scapa cu o floare….dar cu o floare nu se face primavara. Valeu! zic daca trebuie facuta vreo atentie cuiva venit in vizita in Romania.12837500_10153893657826271_1216015262_o

Vorbeam zilele trecute cu un francez stabilit in Romania. A spus ca primul lucru pe care l-a invatat in Romana a fost ca esti un om “mort” daca pe 1 Martie nu ai la tine martisoare de oferit. Tot de la el am primit un martisor deosebit. Am ramas placut impresionata sa primesc de la un strain un martisor mai traditional decat de la flacaii autohtoni.

Si atunci m-am gandit din nou la importanta martisoarelor in cultura noastra, la semnificatiile lor si la tata, care timp de 30 de ani a respectat cu sfiintenie perioada martisorului fiind genul de martisorar care se ambitioneaza sa faca martisoare realmente create de la 0. Fiind micuta sa asistenta, am martisorit alaturi de el ani de-a randul. Am prins snururi, am ambalat, apoi am trecut la chestii serioase…de la taiat cartoane, la facut felicitari din flori naturale, de la lipit margelute, la creeat gentute, de la pictat pe sticla mici motive primavaratice de 3 cm pe 2 cm, la aranjamente inedite si ma ales miniaturale. Aceste mici obiecte-simbol, precum suvenirurile clasice, reusesc in fiecare an…sau cel putin asa ar trebui, sa stranga in el o amintire frumoasa de peste an despre persoana care ni-l daruieste.

De aceea am ales intotdeauna cate un martisor cu o anumita semnificatie pentru fiecare purtator…  in functie de gandurile despre o anumita persoana.

Iata cateva creatii martisoresti originale. Ce-i drept nu toate au vreun motiv popular, insa au farmec si sunt facute manual de la un capat la altul. Ba chiar ma gandeam sa ma apuc sa fac din nou genute de piele. Mi-au fost cele mai dragi intotdeauna si cred ca merita o noua serie…ceva mai cocheta si creativa. Sunt chiar curioasa care iti plac si tie cel mai mult… cine stie…poate incep sa fac iar martisoare vrajite…Din ce se poate vedea in poze mai am efectiv destul de putine modele. Chiar si asa, martisorul ramane in continuare unul dintre vestitorii primaverii la romani. Este un simbol care strange in el amintiri si cu cat este mai deosebit, cu atat reuseste sa fie pastrat ani de-a randul, amntindu-i posesorului de persoana care l-a daruit. Eu cel putin asta fac. Pastrez cu drag martisoarele si le port cu drag. Pe unele reusesc sa le transform chiar in pandantive sau brose…pentru a le purta chiar si atunci cand nu este cazul de snur ros-alb.

Tot vorbind despre cadouri…despre traditii, semnificatii, m-am gandit ca martisorul nu este singurul moment in care achizitionam mici simboluri pline de amintiri. Inca mai am de la Sibiu o canuta pictata frumos din ceramica cu magnet pe care o admir dimineata pe frigider alaturi de alti magneti cu diverse cetati si orase vizitate cu drag.

Picture 094Imi place arta populara. Defapt nici nu stiu cum as putea sa nu, din moment ce tata a transformat casa de la tara intr-un mic muzeu rural. Oale si ulcele atent selectionate, mobila traditional sculptata(caci doar e sculptor in lemn), scaune facute fara pic de clei sau cuie, servete populare si cate si mai cate troneaza la loc de cinste in casuta de vis a tatei…(caci mama tre sa stearga praful…deci cred ca o pierit visul 😀 ). Daca vreau sa il fac pe tata fericit ii cumpar ceva pentru colectie… si zau e o mica provocare. Insa atunci cand gasesti magazinul potrivit pentru o astfel de achizitie, deja esti pe drumul cel bun. Obiecte faurite de mesteri populari, mici sau mai mari amintiri numai bune de daruit cu drag, simboluri pline de voiosie…unele populare, altele chiar legendare…si multe altele pot constitui cadoul perfect. Trebuie numai sa analizezi spiritul persoanei careia doresti sa-i faci o surpriza. Dar despre analizat, iti voi povesti cu o alta ocazie.

Articol redactat pentru Spring SuperBlog 2016.