Sunt câteva lucruri pe care orice om trebuie să le facă într-o viață. Poate această listă este considerată doar o strictețe socială, însă cred că aceste lucruri fac parte din ceva ce este firesc. Desigur, nu toți avem aceleași repere în viață, dar cred că lista este ceva ce e fain de menționat.

Un om în viață trebuie să planteze un pom, să facă un copil și să construiască o casă:

Se spune ca astea sunt acele repere ale unei vieți de om trăită corect, cu sens, coordonatele după care suntem evaluați.

Pomul se inalță și dă rod, copilul își găsește drumul propriu în viață întinzând aripile cu care ai avut grijă să-i spui că poate zbura, iar casa devine adăpost și ocrotire pentru proprietarii ei.

Tu ce părere ai despre aceste repere? Le-ai bifat?

Să construiești o casă în zilele noastre este ceva ce nu mai e tocmai o provocare, mai ales de când internetul vine în ajutor cu servicii achiziție a materialelor de construcții de la furnizori care declară până și în nume: Vindem Ieftin, însă înainte de internet, realizarea unei construcții era anevoioasă dacă nu te scăldai într-un buget frumușel.

Tata și-a construit casa de vis la începutul anilor ’90. Pardon. atunci a inceput-o… si abia acum câțiva ani a reușit să termine… cum ar veni. O casă este un proiect mereu în desfășurare, iar tata a lucrat în jur de 20 de ani la căsuța lui. Ce frumos ar fi fost să o termine mai repede… să ne bucurăm de ea. Când eram mai mică mi-am dorit să îmi facă un pat supraetajat pentru camera mea de acolo. A construit acest pat, însă până să îl monteze în cameră a trecut timpul și eu eram deja la facultate.

– Am început casa fără niciun ban și am terminat-o tot fără niciun ban.

Așa povestește tata când devine melancolic cu privire la căsuta lui care seamănă astăzi mai degrabă cu un muzeu al etnografiei. A muncit aproape singur la ea, fiind tâmplar și sculptor. A învățat să toarne ciment, să pună BCA, să monteze plăci OSB, să zugrăvească, să pună gresie și faianță. A montat și pavaj, a turnat borduri în matrițe. a pus piatră peste piatră naturală. Ce-i drept, singurul lucru unde a lăsat specialiștii să se ocupe a fost montarea acoperișului din tablă.

Eram si eu pe acolo în fiecare vară. Îi dădeam o mână de ajutor. Mie-mi reveneau treburile ca de joacă: să vopsesc, să amestec, să bat cuie. Mi-a plăcut joaca aceea, mă luam în serios și mă mândream că am bătut tavanul de la sufragerie scândură cu scândură împreună cu tata într-o zi și jumătate. Mereu zic că sunt fată de tâmplar și mă mândresc cu asta. Ce-i drept, această experiență m-a făcut să fiu o persoană practică și să îmi dezvolt deprinderile tehnice.

Îmi amintesc cât de mult dura partea de pregătire a materialelor, cât de dificil era să găsească prețul corect. Mergea din depozit în depozit să ceară sume și să aleagă cherestea sau piatră. Pe lângă acest lucru, transportul se realiza contra-cost și de mult ori cu nazuri.

De-ar fi existat internetul pe atunci. Pe Vindem Ieftin nu numai că primești consultanță cu privire la cele mai eficiente soluții de construcție, însă ei caută și cel mai bun preț al materialelor și îți oferă 100 lei cash-back dacă faci o recenzie video atunci când sosesc produsele. Așadar, ieși în avantaj și câștigi timp, sfaturi și bonus.

Ce-i drept, tata a trecut printr-o mulțime de întâmplări diverse în realizarea casei. Ușile putea să le cumpere, dar nu i-a plăcut ce a găsit și la ce preț și a decis să le facă singur, singurel.

Sunt sigură că un serviciu de materiale de construcții online precum Vindem Ieftin l-ar fi ajutat enorm să termine casa într-un timp record. Mi-ar fi plăcut să aibă mai mult timp de relaxare.  De câte ori nu l-am văzut pe tata supărat că a primit ceva greșit sau trebuie să refacă un proiect pentru că materialele nu erau cele mai potrivite pentru ce avea de făcut.

Cred că dacă ar fi avut pe atunci un astfel de serviciu complet nu s-ar fi întins taman pe 20 de ani pentru a termina o căsuță de vacanță. Poate că în maxim 5 ani era gata. Și plec de la premisa că dacă găsești prețul potrivit nu mai stai să cauți alternative și să mergi din poartă în poartă la producători.

Până una-alta, căsuța arată ca și în imagini, plină de culoare și interesantă. Fiecare încăpere este una lucrată cu suflet drag și toate elementele care o compun sunt deosebite. Îmi amintesc și acum când a construit șemineul care se poate observa în fundal. A început să îl facă din pământ special. A lucrat la el 2 săptămâni si se trezea noaptea să îl facă. Era atât de absorbit de creativitate încât mă trezeam ca să îl invit să se întoarcă la somn. E un artist desăvârșit și cred că dacă ar fi avut resursele necesare ar fi reușit să facă o casă care să se învârtă după soare.

Articol realizat în cadrul competitiei Superblog