Si sincer bunica stie intodeauna de ce nu ti-a copt cozonacul, cum sa scoti pata de fructe de pe bluze, cum sa pastrezi ouale in frigider mai mult timp, cum sa pastrezi rufele mai colorate sau cum sa le faci mai frumos mirositoare. De-a lungul istoriei nu au existat o multime dintre solutiile existente azi, insa nevoile existau si astfel au fost inventate multe metode improvizate intr-un fel sau altul pentru a usura munca femeilor in special, insa si pe cea a domnilor, desigur.

Imi amintesc ca bunica imi povestea ca dupa razboi nu se gasea sampon sau solutii de spalat parul, asa ca ea punea peste noapte funingine intr-o galeata cu apa si apoi folosea acea apa…numita lesie…pentru a spala parul…si zau ce par frumos avea bunica in poze. Aceasta solutie se foloseste in unele gospodarii si pentru curatenie. Anii au trecut, razboiul de asemenea, iar bunica a sosit in Bucuresti cu acelasi spirit de gospodina mostenit de la mama sa.

 

Intr-un weekend de curatenie generala, cum va fi urmatorul, pornim cu dormitorul pentru ca in eventualitatea in care nu vom reusi sa terminam in totalitate, vom avea totusi un loc in care sa dormim peste noapte. Urmeaza livingul deoarece acolo ne petrecem o mare perioada de timp cand suntem acasa. Acestea sunt urmate de baie si bucatarie..de care reusim sa ne ocupam simultan.

Eu sunt super fana a otetului cand vine vorba de curatenie. Folosesc jumatate de sticla in toaleta pentru a scapa de calcar, sterg robinetii si cada… Tot otet mai folosesc uneori cand spal oale si zau un singur defect are… pe langa cel al mirosului…este puternic si toxic pentru degete…iar pe mine ma deranjeaza manusile.

Metoda de lucru este simpla si eficienta…de realizat in 3 pasi.

Ne place sa ne impartim actvitatiile pentru a fi eficienti. Doru este expert la accesul in locurile inalte, dat cu aspiratorul, dusul gunoiului si spalatul vaselor. Eu organizez obiectele in casa in dormitor dar si in camera, pun rufele la spalat, spal baia si fac de mancare pentru o pauza de pranz bine meritata. E o provocare pe care lipsa de timp ne face sa o comprimam intens pentru doua zile in care numai curatenie visam.

Un singur lucru ne leaga…desi bunica obisnuia sa deretice tot timpul prin casa, citind si almanahe pline de sfaturi practice.  Acesta era produsele folosite! Aceste reviste ale trecutului povesteau si promovau produsele fabricate autohton si Farmec era brand-ul numarul 1 in sclipire din Romania. Fie ca vorbeai de cosmetice sau de produse de curatenie, ele te faceau sa te simti fermecator. Si cum traditia exista pentru a fii perpetuata, am invatat de la bunica sa curat intreaga casa cu Nufar si  Triumf.

Spor la curatenie!

 

Acest articol a fost scris pentru Spring Superblog 2015.