Mda. Oltenii au ceva special in ei. Sunt energici si saritori, falnici degustatori, faini si perfecti pur si simplu(la perfectul simplu). Reusesc sa se distinga prin orice si acest lucru l-au facut si la editia aceasta de Gala Superblog de la Hotel Arc de Triomphe. Daca era sa ma astept la o surpriza superblogosferica, era clar ca aceasta ar fi venit de la blogolteni. Sunt organizati, sunt prezenti in numar semnificativ la orice participare superblogosferica si nu numai, si unde pui ca au pus-o si de Asociatia Bloggerilor Olteni. Hai sa iti ma spun ceva: le plac branzeturile si vinurile.

Alaturi de DictionarCulinar.ro au organizat o degustare inedita intitulata Branzeturi cum se… cuVin.

Au reusit sa imbine cu succes doua lucruri fara de care nu as putea sa traiesc… branza si vinul

Acum, sa ne intelegem… nu beau vinul ca pe apa, insa pana si medicul recomanda un pahar de vin pe zi pentru circulatia sanguina armonioasa. De aceea prefer un pahar de vin rosu la cina.

Cat despre branza… da… se poate spune ca mananc branza ca pe paine… caci nu exista zi in care sa nu ma delectez cu cel putin un fel de branza. Oare ar trebui sa adaug ca in orice moment exista in frigider branzeturile mele preferate care sunt de cel putin trei feluri ? Numai eu as putea sa mananc sandviciuri cu multa crema de branza peste care pun tot branza. Numai eu prepar nu Quatro formaggi, ci Cinco formaggi(sau de ce nu… cu mai multe). Si nu in ultimul rand, de sarbatori….in loc sa mananc si eu “porcarii” ca tot romanu’, golesc platoul de branzeturi.

Nu rata ocazia de a participa la o degustare

Primul lucru pe care l-am invatat cand vine vorba de vin, este ca niciodata nu trebuie baut pe burta goala. Nu intentionez sa iti scriu despre regulile degustarilor de vinuri pentru ca sunt de parere ca trebuie neaparat sa participi la o degustare de vinuri si de ce nu si de branzeturi cel putin o data in viata. Defapt o degustare cu amandoua deodata este o combinatie cel putin ideala.

Vezi tu, desi tinde sa para banala, o degustare de vinuri are ceva elegant de transmis, tine putin si de istorie, de geografie, poate si de chimie… insa informatiile primite iti pot schimba felul in care percepi o anumita zona viticola. Fiecare boaba de strugure nu creste la intamplare, dulceata unui vin este data de anul secetos sau ploios, sau de soarele primit, iar fiecare boaba este atent selectionata pentru ca tot lotul acelui vin sa fie asemenea…sa bu toti degustatorii.

Branzeturile potrivite dau savoare

Foto: Daniel Botea

Intorcandu-ma la degustarea blogosferica, nu am fost deloc surprinsa ca branza sa fie de la Delaco. Este deja o traditie sa scriem despre aventurile lui Toni si ai lui Fani Branza la Superblog. Si, sincera sa fiu, Delaco a ramas de-a lungul timpului in topul branzeturilor mele preferate. Nimic nu se compara cu branzeturile lor cu texturi fine si cremoase, cu aromele bine alese si specialitatile lor ce-ti lasa gura apa atunci cand le mentionezi.

Cat despre vinuri, ne-am bucurat de 6 soiuri pur oltenesti, care mai de care mai aromate. Sincera sa fiu, am fost surprinsa de buchetul bogat si inmiresmat al tuturor vinurilor prezentate, iar pe langa faptul ca prefer vinurile rosii, nu am stiut sigur pe care sa il aleg.

Combinatia castigatoare pentru mine a fost, sa spunem asa, data de branza care a inclinat usor busola (as fi zis balanta, insa nu am doar doua optiuni) spre vinul rosu Prince Mircea – Merlot 2013 cu branza Kase Fondue si paine

Foto: Daniel Botea

 

De ce am ales aceasta branza?

Ei, toate au avut ceva special, insa branza fondue a fost atat de buna incat m-am lins pe degete… metaforic vorbind. Textura ei cremoasa m-a atins pana la suflet prin caldura sa. Branza Emmentaler este una dintre branzeturile noastre favorite si una dintre acelea care ni se termina imediat din frigider si de aceea ma bucur sa decopar ca ea este ingredientul principal pentru crearea branzei fondue.

Ce-i drept… am dezvoltat o pasiune ciudata pentru alimentele de sezon, iar branza fondue se gaseste doar in perioada de iarna. Mi se pare foarte elegant faptul ca este ambalat direct in traditionalul vas de ceramica. Unde pui ca fata practica din mine este deja pornita ca pana la finalul anului sa aiba deja set de mini vase de ceramica. Asa am in minte sa fac niste sufleuri in ele. Ei… deja am doua…. mai am de luat patru… pentru set. Asa cum spune isoria, branza fondue a fost creata acum multe sute de ani cand se prepara impreuna cu vin pentru a nu se irosi branza ramasa, astfel ca nici eu nu as putea irosi frumusete de vase de ceramica…

Ce mai, o armonie de branzeturi pentru toate gusturile!

Citisem pe un blog cum ca branza fondue merge cu vin alb… insa cred ca tot vinul rosu este cel mai potrivit. Merlot-ul asociat s-a potrivit perfect prin tonurile sale puternice si totusi echilibrate care ar fi reusit sa transforme orice tanar timid si emotiv intr-unul increzator si determinat. Nu mi s-a parut un vin tare, ba chiar a fost moderat ca si tarie, iar textura sa densa a ramas multa vreme intiparita in paplele gustative.

Ce-i drept, degustarea si-a continuat cursul cu alte felurite arome mai seci sau mai dulci, insa de fiecare data pline de savoare oferite de branzeturile de la Delaco, insa povestea mea despre degustare se termina aici intrucat trebuie sa scot un vas de ceramica din cuptor, sa imi torn traditionalul pahar de vin rosu in pahar si-apoi sa ma delectez cu un film bun si pofta… si mai buna!