In sfarsit!
In sfarsit am primit si eu provocarea listei de 10 carti care mi-au schimbat viata sau viziunea despre viata…sau doar m-au influentat in vreun fel. “Surioara mea mijlocie” mi-a predat stafeta si ii multumesc mult pentru acest lucru, mai ales ca nu stia cat de mult imi doresc sa primesc aceasta provocare. Probabil ca nici alti internauti nu s-au gandit prea rapid la mine cand a vent vorba de carti. Eh, e bine ca am ocazia acum, fara sa ma bag in seama aiurea, sa va impartasesc nominalizarile la cele mai deosebite carti citite de mine. Deci, sa incepem…evident…aleatoriu.
1. Micul print – Antoine De Saint Exupery
O pastrez cu mine si o recitesc adesea… si de fiecare data inteleg cu totul altceva. Ma schimba si imi stimuleaza imaginatia si viziunea. Si uite asa, o lectura obligatorie la scoala s-a transformat in ceva captivant chiar si astazi. Ce-i drept Literatura romana obligatorie nu s-a lipit de mine in veci…
2. Calatoria lui Vlad in Celalalt Taram – Sinziana Popescu
Si daca basmele romanesti ar prinde viata cumva in zilele noastre ar arata cumva ca povestile cu Supereroi de prin alte colturi ale lumii? Am citit aceasta carte adulta fiind. Am descoperit-o intamplator intr-o zi cam monotona la radio in care aveam chef sa citesc ceva nou. Cum emisiunea mi-era scrisa din timp si stiam ce am de spus la fiecare interventie, in timpul melodiilor citeam cartea. Ma relaxa si nu ma mai panicam cand intram in emisie. Ei… dar ce mi-a placut cu adevarat la aceasta carte pe care o poti citi si tu online aici, este ca intr-o perioada in care ne-am obisnuit cu supereroi americani, cu Halloween si Easter Bunny cartea Sinzianei Popescu trateaza eroii si personajele mitologice romanesti. Asa am aflat despre o serie de personaje din legendele romanesti, personaje care puse in povesti deosebite precum aceasta ar reusi sa atraga la fel de mult precum alte personaje de pe alte meleaguri.
3. Cei trei muschetari – Alexandre Dumas
Ei….cine nu a citit aceasta carte? Pentru mine a reprezentat primul roman citit. Era pe vremea in care inca mi se parea ca o carte de peste 100 de pagini este lunga si ma minunam/speriam de ele. Cu toate acestea, insa, primul volum(adica vreo 300 de pagini…muuult pe vremea aceea) l-am citit intr-o zi si jumatate, in vacanta de vara. Si uite asa mi s-a deschis mie apetitul pentru citit.
4. Mizerabilii – Victor Hugo
Cand eram micuta am ramas marcata de povestea unei adaptari animate a acestei carti. Eram atat de impresionata de poveste incat mi-am promis ca atunci cand voi mai creste (pentru ca la prima incercare mi s-a spus ca sunt prea mica sa o inteleg) o voi citi pe nerasuflate. Si asa a fost. Eram eu inca mica sa inteleg partea cu revolutia franceza si tindeam sa ma cam plictisesc la capitolele acelea ale cartii, insa am citit-o cu mult drag si implicata sufleteste. Nu stiu daca timpul sau rabdarea mi-ar permite sa o recitesc, insa va ramane mereu in sufletul meu drept o carte speciala.
5. Nunta-n cer – Mircea Eliade
Multi s-ar fi asteptat sa zic Maitrey sau Romanul adolescentului miop, insa eu “Simt ca ma ratacesc, imi dau seama ca spun prost o suma de lucruri pe care le vad si le stiu totusi cu precizie, dar imi place sa vorbesc la intamplare.”. Am simtit acest citat pe maduva spinarii, am citit cu mare interes aceasta carte si am cazut pe ganduri la multe vorbe ale ei. Cartea pe care o am eu e plina de sublinieri.
6. Seriile Harry Potter – J. K. Rowling
Beneficiez de un nume care s-ar fi pretat cu siguranta bine in lumea creata de J. K. Rowling. Imi imaginam in copilarie ca, precum Harry, voi primi si eu celebra scrisoare… Cine sa indrazeasca sa-mi spuna ca nu as fi fost o vrajitoare buna…
Si daca nu te-ai saturat nici tu de cartile de acest gen, as putea recomanda o serie aproape la fel de interesanta, Oksa Pollok.
7. Stardust/ Pulbere de stele – Neil Gaiman
Aceasta a fost prima carte scrisa de Neil Gaiman pe care am citit-o si recunosc faptul ca m-am indragostit iremediabil de stilul autorului. Defapt am ajuns sa citesc cam toate cartile aparute in limba romana scrise de el. Bine…recunosc…a aparut de curand una pe care nu am citit-o si mor de ciuda ca nu am ajuns cu mana pe ea…inca. As fi putut practic sa nominalizez majoritatea cartilor lui Neil Gaiman, insa am ales-o pe aceasta pentru ca este ceva mai dulce si romantica. Imi place mult stilul sau fantastc…nu excesv de SF, presarat cu mitologie din toate civlizatile…astea da carti bine documentate. Fiecare carte are ceva deosebit si a lasat cate o amprenta in viata mea. Cartile din lista mea sunt: “Semne bune” scrisa alaturi de Terry Pratchett, “Nic?ieri”, “Zei americani”, “Anansi boys”, “Coraline” si “Cartea cimitirului”. Si trebuie sa ajung sa citesc si nou aparuta “Oceanul de la cap?tul aleii”
8. Ps. I love you – Cecelia Ahern
Nu credeam vreodata ca o sa ajung sa citesc plangand….sau ca o sa plang citind. M-a impresionat si am invatat sa pretuiesc iubirea pe care o primesc. Am mai scris despre ea aici.
9. Fahrenheit 451 – Ray Bradbury
Nu i-as fi dat sanse mari la inceput, insa m-a frapat si recunosc ca gasesc rar carti SF pe care sa le citesc cu mare interes precum a fost aceasta. Intotdeauna am fost usor pasionata de povestile de tipul acesta cu viitor post-apocaliptic sau viitor paralel in cazul in care istoria nu ar fi luat-o pe acelasi drum. Ei, intelegi ideea!
10. Nepovestitele trairi ale templierilor romani – Adrian Voicu
Eeei, da! Uite aici poveste. Daca mai sus vorbeam despre mitologia romaneasca in cea mai naiva/dulce forma, aici este vorba despre mitologia/legenda/povestea romaneasca scrisa intr-o nota umoristica si mai ales ironica. Nu mi-as fi imaginat vreodata seria de legende romanesti alaturi de care am crescut cu totii expuse in aceasta carte dintr-un cu totul alt punct de vedere si recunosc faptul ca am inceput sa vad intr-un mod diferit umorul romanesc contemporan.
Pe langa aceasta lista de beletristica iau in considerare cateva mentiuni valoroase:
Jurnalism radio – Vasile Traciuc, o carte care m-a ghidat prin fabuloasa lume a radioului.
Almanahul “Scurta istorie a animatiei” – cartea copilariei mele, cea pe care am rasfoit-o cu drag de-a lungul anilor si care m-a invatat sa apreciez animatia.
Si sa nu uit mandria mea: Istoria jurnalismului din Romania in date. Eniclopedie Cronologica, o carte surprinzator de interesanta si de mare, o carte la care am contriuit si eu cumva in facultate, scrisa de Marian Petcu pe care o poti gasi si aici .
Gata cu povestile. Aici pe blog voi oferi leapsa tuturor cititorilor care doresc sa o preia. Singura mentiune este un tag/ catre mine. Sunt tare curioasa ce o sa scrieti!
Niciun comentariu până acum