Sunt la Sibiu zilele acestea și plimbările pe străduțele pietruite mă fac să exclam la fiecare pas cât de mult iubesc acest oraș și că mi-aș dori să mă mut aici. Este orașul meu de suflet și poate, când voi avea resurse mai optimiste, voi reuși să îmi construiesc o căsuță micuță în acest loc fermecător pe lângă multitudinea de case cu etaj din zonă.

Așa că am acceptat imediat provocarea celor de la AIA Proiect (https://www.aia-proiect.ro/) și Superblogde a-mi imagina cum aleg într-un mod cât mai obiectiv un proiectant al casei mele de vis. Iată câteva idei despre cum să te gndești când vrei să faci un plan de casă

Cred că fiecare om este proiectantul propriei sale case. Suntem capabili să spunem dacă o locuință ne place sau nu și putem să ne imaginăm, chiar și în detaliu cum am dori să arate casa perfectă. Pinterest este mereu o idee bună de căutat idei arhitecturale. Răsfoiește-l pentru a te hotărî cam ce îți dorești. Fă și o listă cu scopul fiecărei încăperi și cam ce elemente vrei să cuprinzi în ea. Sunt multe lucruri de gândit când plănuiești un astfel de plan și de multe ori nu încape îndoială că singur nu se poate face față.

Deși ideea și deciziile îți aparțim, un arhitect profesionist va reuși să pună pe hârtie într-un mod fezabil felul în care ne imaginăm că vrem să arate casa noastră.

Tatăl meu este artist. Visa în tinerețe să își facă o casă care să se învârtă înspre soare precum floarea soarelui. Desigur, mătușa mea care e inginer constructor i-a explicat că la acea vreme așa ceva era destul de puțin fezabil. Azi parcă nu mai sună așa de nebunesc, dar totuși… nu știu cât de practic este să ai o casă în mișcare continuă.

Trecând peste asta, el a avut ambiția de a-și proiecta propria casă. După cum îți povesteam într-un alt articol realizat în cadrul unei provocări AIA Proiect din 2017, a realizat singur o machetă a casei de vis și a prezentat-o unui arthitect care i-a desenat-o profesionist și a analizat fezabilitatea construcției. Din fericire buna colaborare a dus la o casă frumoasă și rezistentă.

Cum ar fi fost să aibă camere dezechilibrate, sau să nu se fi gândit la utilități și rezistență. Aici intervine proiectantul profesionist care simulează realizarea casei în vederea stabilirii unor criterii de fezabilitate.

I-am călcat pe urme tatei și în mintea mea cel mai bun proiectant sunt tot eu. Îmi dau seama că nu le știu pe toate și o colaborare cu un om care știe perfect cum să facă o casă de la partea tehnică și până la elemente de feng shui este necesară.

Învățăm din greșeli, însă o casă nu este un lucru pe care vrei să îl construiești greșit. Ok…. poate alegi culoarea nepotrivită a pereților, dar asta măcar poți zugrăvi. Dar cum ar fi să alegi greșit unghiul acoperișului și să te trezești cu o mansardă inutilizabilă… sau fără scări de acces… am mai citit povești de acest tip.

Construcția unei case este un lucru serios și deși iubesc să îmi las imaginația să zboare la capitolul artă și eleganță, cred că este foarte important să construiesc o casă practică și echilibrată. Așadar trebuie să îmi găsesc un proiectant care să fie pe aceeași lungime de undă cu mine și să putem face schimburi de idei.

Iată câteva criterii pe care le-aș urmări în decizia mea.

Iubesc casele cu iz istoric, arhitectural, plin de eleganță, însă îmi doresc o casă practică, unde fiecare lucru să aibă scopul lui. Un proiectant cu experiență și un portofoliu care îmbină aceste elemente ar fi un bun start de conversație.

Vorbind de comunicare, mi-aș dori să pot dezbate cu proiectantul despre idei arhitectonice și artistice, cred că dacă este un om deschis la idei și comunicare m-a câștigat. Mai ales dacă are flerul de a-mi ghici preferințele și ar veni cu idei care mi-ar surâde. Aș fi extraziată să am un bovindou, de exemplu.

Această idee vine mână în mână cu o calitate numită în mare cultură generală. Aceasta trebuie să fie nu numai una arhitectonică, ci și culturală.

Experiența și inovația, când vorbim de elemente tehnice, trebuie să fie prezentă în cazul unui proiectant ideal pentru că degeaba facem o casă frumoasă, dacă în baie nu e loc să pui o cadă pe dimensiuni standard. Așadar omul trebuie să își facă temele pentru ca toate elementele să își găsească locul în spațiu cât mai bine și să nu ne trezim că pentru 5 cm nu încape cada în baie.

Spuneam mai devreme de feng shui. Este un element important și cred că un proiectant trebuie să știe măcar la nivel de începător unde trebuie să stea baia sau bucătăria față de restul camerelor. Armonia oferită de această organizare a încăperilor este una foarte importantă. De la reguli precum ce grad de luminozitate trebuie să intre în fiecare camera în funcție de îndreptarea către un anume punct cardinal și până la organizarea poziției ușilor și scărilor într-o casă, arhitectul trebuie să fie capabil să ia aceste decizii cu precizie pentru că energia nu este transmisă doar către cel care locuiește în acea casă, ci chiar și către vizitatori sau vecini.

Am o oarecare problemă cu acele case care sunt prea patrate și fără pic de personalitate. Acele case care nu au flori la ferestre sau balconașe cât de mici mi se par lipsite de viață. cred că fiecare dintre noi are nevoie să transmită ceva prin casa în care locuiește, iar arhitectul este cel care trebuie să observe direcția și să o îmbunătățească. Personal, mi-aș dori să văd mai multe case cu personalitate în jur. Majoritatea pe care le întâlnesc sunt destul de vechi și sper să se îmbunătățească acest aspect.

Nu aș vrea să despic firul în patru pe tehnic, însă există standarde legale privind dimensiunile minime ale unor încăperi și un proiectant ar trebui să le aibă în vedere când propune o încăpere. De fapt sunt astfel de reguli pentru o mulțime de pași tehnici, iar arta constă în a reuși să creezi ceva diferit ținând cont de aceste reguli.

Totuși, primele opțiuni de proiectanți vor veni, cu siguranță, de la prieteni și cunoscuți. Pentru a rămâne totuși obiectivă, trebuie analizat ce oferă fiecare în raport calitate/preț. Și în plus, poate ce a funcționat la cineva nu se va potrivi cu personalitatea altcuiva. Un portofoliu vast este întotdeauna de bun augur, iar în lipsă de acesta, se poate merge pe o discuție de stiluri și direcții.

Desigur, ne dorim toți o casă cât mai mare, însă ne permitem? Eu merg adesea pe ideea de a mă întinde cât îmi este plapuma. O casă prea mare pe un teren mic arată la fel de prost precum o casă minusculă pe un teren nesfârșit, așa că este bine să ne gândim chiar noi, atunci când pornim proiectul, la ce ne dorim de la această casă. Stilul unei case este dat de scopul ei. Una este o casa de vacanță și alta este una de locuit pe tot parcursul anului. Una este o casa de munte și alta este una de la mare.

Proiectantul este cel care ne poate sugera direcții și ne poate opri când devenim irealiști cu privire la casa pe care ne-o imaginăm. Contează foarte mult și echipa de constructori pe care o recomanda arhitectul. O echipă care lucrează eficient și la timp este numsai bună.

Pretul unui astfel de serviciu variază de la un proiectant la altul în funcție de dimensiunea și complexitatea proiectului, însă și ca urmare a experienței pe care o are arhitectul.

Prin urmare, dacă aș urma sfatul mamei, “puțin, dar bun”, aș prefera să fac o casă ceva mai micuță, însă construită ca la carte și cum îmi doresc, decât să risc pe una mare, ieftină și care se poate prăbuși la prima furtună mai serioasă.

Arhitectul ideal este destul de complex de creat, însă consider că dacă nu analizezi temeinic această decizie, un arhitect slab poate să te coste bani, timp și nervi.

Așadar, spor la căutat cea mai bună soluție pentru tine și viitoarea ta casă.

Articol redactat în cadrul Superblog.