Cu siguranta nu foarte multi ati auzit de uleiul din samburi de struguri. Sincer nici eu pana cand o cunostinta plecata in State nu mi-a vorbit de existenta lui.
Mi se parte o metoda destul de eco daca ne gandim ca samburii raman dupa ce boabele de struguri sunt stoarse pentru a crea licoarea lui Bahus.
Uleiul de samburi de struguri se obtine prin presare la rece. Extractia lui este o metoda recenta din cauze tehnologice. A aparut initial in Franta si Italia unde era folosit pentru prepararea salatelor.
Este un ulei de o culoare galbuie-aurie cu nuanta verzuie, are gust placut, usor dulce, aproape fara miros.
In alimentatie se foloseste in special la preparat salate dar si la prajit fiindca nu se denatureaza la incazire. Intrucat nu se solidifica in frigider, e indicat si in prepararea maionezei.
Contine zinc, cupru, seleniu , vitamina E şi procianidina. Uleiul din samburi de strugure este caracterizat de continutul ridicat in acid linoleic (>70%), unul dintre acizii grasi esentiali. Mai contine acid palmitic, palmitoleic, stearic, oleic, etc
Este foarte utilizat in scopuri terapeutice si cosmetice. Se mai utilizeaza si la prepararea amestecurilor pentru baie. Este usor resorbit de piele pe care o inmoaie si o intinde. Se poate folosi si in cazul arsurilor sau pentru ingrijirea ranilor superficiale.
Exista tratamente cu ulei de samburi de struguri pentru: Colesterol, Varice si hemoroizi, Arterioscleroza, Fragilitatea capilara si fragilitatea vasculara in general, Deficiente imunitare, Artrita (reumatismul), Alergie, Imbatranire, Vedere obosita, Piele uscata si sensibila la frig, Piele cu tendinta de imbatranire, Ten uscat etc.
Mai multe detalii despre tratamentele cu uleiul de samburi de struguri gasiti aici.
Surse: elmiplant.ro, formula as, medicina-naturista.ro, foumuri naturiste si gastronimice.
Ps: si ca de obicei, documentandu-ma, observ din nou cum ziarul Atac(daca mai exista) isi scria articolele cu Copy/Paste.
Am vazut la Kauffland. Rupe la pret. Oricum, daca in copilarie cand mama imi spunea ”du-te si ia ulei” veneam negresit cu o sticla de ulei de floarea soarelui Floriol, acum e mai greu.
Intri frumos intr-un hypermarket si observi ulei de : floarea soarelui, porumb, masline (in diverse varietati), soia , palmier si samburi de struguri. La asta se adauga si uleiurile de fructe concentrat pentru corp.
April 27th, 2009 at 8:51 pm
April 27th, 2009 at 10:13 pmProdusele se gasesc acum, cu banii e problema.
April 27th, 2009 at 10:33 pmComparativ cu preturile din afara, Romania sta cam nasol la partea de uleiuri, dar probabil ca nici consumul nu este atat de ridicat, oamenii preferand in continuare clasicul ulei de floarea soarelui.
Foarte tare, uite ca nu stiam de uleiul asta in schimb stiam ca strugurii ajuta la detoxificarea organismului si impotriva vergeturilor,
April 27th, 2009 at 11:44 pm@RaPeRbOy Problema este ca acum se cunoaste tehnica. Si nu e foarte costisitoare si materie prima avem din plin. Daca s-ar face in Romania, nu ar mai fi asa scump. Dar…ce sa-i faci…e Romania…
Cat despre oamenii ar prefera… Oamenii prefera ce e mai ieftin. Crezi ca daca ar stii ce sanatos si bun este si daca ar fi mai ieftin, nu l-ar cumpara?
April 28th, 2009 at 8:39 am@CupY: Mereu invatam cate ceva nou
De-ar fi mai ieftin…
April 28th, 2009 at 8:40 amEu cu ulei de asta gatesc
April 28th, 2009 at 2:02 pmSi cum ti se pare?
April 28th, 2009 at 3:31 pmEU astept sa se produca si in Romania ulei din asta !
May 10th, 2009 at 2:02 pm@romania inedit: Se produce.Se gaseste in hypermarketuri. E ceva ma scump decat uleiul de masline… Dar deh…daca ne gandim cate podgorii sunt in romania…si cati samburi raman de la struguri anual….Ar putea produce si Romania asa ceva. Si asta ar insemna sa se ieftineasca.
May 10th, 2009 at 2:13 pmam auzit k previne formarea chisturilor ovariene .este adevarat???
August 18th, 2009 at 3:17 pmNu sunt doctor de meserie…nu stiu mai mult decat am aflat din sursele citate.
August 20th, 2009 at 9:56 pmBuna
Te rog mult sa schimbi linkul catre mine din “Bloguri prietene” cu noul meu domeniu http://www.gazutza.info
Multumesc mult si succes cu blogul!
November 23rd, 2009 at 2:42 pm[...] Blogul s-a mutat pe http://www.sandydeea.ro . Puteti comenta si viziona acest articol aici: http://sandydeea.ro/2009/04/27/uleiul-din-samburi-de-struguri/ [...]
December 22nd, 2009 at 3:05 pm